Jedna od najplodnijih i najinovativnijih latinoameričkih književnica svog doba Mardžori Agosin predstaviće se srpskoj publici u petak 23. juna u Institutu Servantes, sa početkom u 19 časova. Povodom boravka Mardžori Agosin u Evropi ovog proleća (na osnovu Fulbrajtove stipendije), Institut Servantes u Beogradu i Katedra za iberijske studije Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu organizuju susret sa ovom čuvenom pesnikinjom i profesorkom na Univerzitetu Velsli (SAD). Ulaz je slobodan, a prevod obezbeđen. Ovaj događaj biće posvećen čileanskoj istoriji i poeziji, a profesorka Agosin će tokom večeri predstaviti svoje lično i poetsko iskustvo u vezi sa diktaturom u Čileu.

Pričaće o tkanim slikama poznatim kao arpiljeras, koje predstavljaju specifičan umetnički odgovor Čileanki na diktaturu.

Razgovor sa Mardžori Agosin održava se u godini kada se navršava pedesetogodišnjica uvođenja diktature u Čileu. Susret je namenjen široj javnosti budući da ima društveni i politički značaj koji prevazilazi akademsku zajednicu.  Razgovor će voditi profesorke Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu dr Jelena Filipović i dr Ivana Vučina Simović, a učestvovaće i grupa studentkinja sa Katedre za iberijske studije Filološkog fakulteta.

Mardžori Agosin smatra se jednom od najplodnijih i najinovativnijih latinoameričkih književnica svog doba. Autorka je oko 80 knjiga. U svojim delima, Agosin posmatra sećanje i zaborav kao ljudska prava i bavi se temom nasleđa diktatura koje su obeležile Latinsku Ameriku u 20. veku.

Dobitnica je značajnih priznanja, a čileanska vlada dodelila joj je nagradu „Gabrijela Mistral" za istaknuti rad u oblasti kulture. Ujedinjene nacije dodelile su joj Priznanje za angažman u oblasti ljudskih prava.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..