Deveto izdanje Festivala fantastične književnosti „Art-Anima“ biće održano u sredu i četvrtak 5. i 6. jula 2023. godine u Kulturnom centru Grad (Braće Krsmanović 4, Beograd). Festival posvećen fantastičnoj književnosti i njenom uticaju na društvene i kulturne aspekte, ugostiće tridesetak učesnika: pisaca, urednika, književnih kritičara i teoretičara. Oni će govoriti o književnosti pisanoj u ključu fantastike i njenim važnim ulogama počev od uticaja na kulturu čitanja i kreativnog pisanja, preko promocije naučnih koncepata, pa do istraživanja osetljivih društvenih pitanja i podsticanja empatije i razumevanja.

I dan – sreda, 5. jul 2023.

U sredu 5. jula tačno u 17 časova Festival će otvoriti tribina posvećena najmlađim čitaocima na kojoj će se govoriti o trilogiji inspirisanoj slovenskom i srpskom mitologijom „Zelenbabini darovi“ Ivane Nešić. Naslovna knjiga iz ovog nagrađivanog troknjižja sastavni je deo đačke lektire za 5. razred osnovne škole. O knjigama, koje pobuđuju interesovanje izdavača širom regiona, sa autorkom će razgovarati dr Tijana Tropin.
Istog dana od 18.15 na festivalskom programu naći će se promocija 9. broja časopisa „Književna fantastika“. Reč je o godišnjoj publikaciji koja donosi niz tekstova najznačajnijih pisaca, publicista i teoretičara književnosti, o savremenim dometima fantastičke književnosti u domaćim i svetskim okvirima. Simbolični temat posvećen je začetniku savremene epske fantastike Džonu R. R. Tolkinu. O broju govore urednici časopisa Dragoljub Igrošanac i dr Mladen Jakovljević, kao i brojni autori, među kojima su Adrijan Sarajlija, Dina Hrecak, Nastasja Pisarev, Marko Vasić, Miloš Petrik.

Termin od 19.30 rezervisan je za razgovor povodom predstavljanja monografije „Niti u odrazu: interpretativni i poetički pogledi na romane Mladena Jakovljevića“ u izdanju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Monografija se dotiče najznačajnijih tema prisutnih u Jakovljevićevim delima poput folklorističkih elemenata, postavki savremene naratologije, komparatističkih i intertekstualnih umrežavanja, kao i antropoloških tumačenja sudbine, smrti i metempsihoze. Učesnici promocije su: prof. dr Vladislava Gordić Petković, prof. dr Dragoljub Perić i prof. dr Mladen Jakovljević.

Završna tačka prvog festivalskog dana počinje u 20.45 a biće posvećena velikanu i ključnom autoru belgijske fantastike – Žanu Reu. U fokusu razgovora naći će se kultni Reov roman „Malpertui“ i zbirka priča „Krstarenje senki“ koja će neposredno pred festival izaći iz štampe u izdanju novosadskog Orfelina. O knjigama će razgovarati urednik Orfelinove edicije „Poetika strave“ Dejan Ognjanović i prevodilac obe knjige Goran Kostrović.

II dan – četvrtak, 6. jul 2023.

Program drugog dana festivala, 6. jula, od 17 časova, otvoriće predstavljanje najdugovečnijeg srpskog fanzina „Emitor“, koji u izdanju Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“, izlazi preko 40 godina. Ovom prilikom biće predstavljena poslednja četiri broja fanzina (brojevi 495-498), o kojima će pričati hroničar srpske fantastike Miodrag Mića Milovanović i predsednik Društva „Lazar Komarčić“ Žarko Milićević.

Od 18.15 ljubitelji epske fantastike, „Hobita“ i „Gospodara prstenova“, moći će da isprate tribinu posvećenu Džonu R. R. Tolkinu, njegovim delima kao i nedavno objavljenoj monografiji „Svetovi Dž.R.R. Tolkina“ Džona Garta. Učesnici tribine su: prof. dr Nataša Tučev, dr Marko Vasić, Jelena Vitezović, Lucio Ćopić Stormy i Vlado Rukavina.

Termin od 19.30 biće u znaku jubileja 20 godina otkako je Zoran Živković za roman „Biblioteka“ dobio „Svetsku nagradu za fantastiku“. Pored autora, o ovom izuzetnom uspehu govoriće prof. dr Zorica Đergović Joksimović i prof. dr Milan M. Ćirković.

Festival zatvara promocija zbirke klasičnih priča gotske strave „Aveti“ uticajnog pisca Frensisa M. Kroforda, koji je svojim atmosferičnim i jezivim pripovestima plenio pažnju čitalaca tokom kasnog 19. i ranog 20. veka. O knjizi će govoriti članovi Kluba knjige i umetnosti „Gavran“: Milena Dasukidis, Aleksandra Rajković i Mihajlo Dasukidis. Moderator promocije biće Marija Stanojević.

Ovogodišnji festival organizuju sajt za promociju fantastične književnosti Art-Anima.com i izdavačka kuća Kontrast. Partnerske organizacije su Klub za kulturu i umetnost SKAZ i udruženje DS Cosplay.

Ulaz na sva festivalska dešavanja je slobodan.

Detaljna satnica i dodatne informacije o manifestaciji nalaze se na adresi:

www.art-anima.com/festival

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..