Na Beogradskom sajmu, u terminu od 23.-30.oktobra, održava se 56. međunarodni beogradski sajam knjiga, koji je ove godine okupio  817 izdavača iz 27 zemalja sveta. Svečano otvaranje Sajma knjiga je u nedelju, 23. oktobra u 18h u hali 1 Beogradskog sajma.Sajam će otvoriti Svetislav Basara, romansijer, esejista, satiričar i polemičar, a u ime počasnog gosta, Sajam će pozdraviti Mija Koto, pisac iz Mozambika, jedan od najeminentnijih afričkih pisaca na portugalskom jeziku.


Od brojnih aktivnosti planiranih za nastup počasnog gosta, posebno izdavajamo učešće tima Drugi pogled i specijalnu turu za gostujuće pisce koju vode alternativni vodiči.

Beogradski sajam knjiga, Štand počasnog gosta (Hala 1) – Alternativni vodič kroz Antologiju portugalske kratke priče naziv je aktivnosti koja se sprovodi u saradnji Centra za portugalski jezik i tima Drugi pogled. Povodom predstavljanja ove Antologije (u izdanju Zavoda za udžbenike) koja okuplja kratke pisane forme nastale na portugalskom jeziku, alternativni vodiči povešće zainteresovane slušaoce kroz svoju priču.

Alternativni vodiči odabrali su priču koju su poželeli ponovo da ispričaju. Prepričavanjem ona se kretala, menjala oblik, rasla ili se smanjivala i postala bogatija za jednu boju, jedan glas - jedan novi pogled. Andja i Sebastijan, dve slepe osobe, članovi tima, izvešće priču u formi dijaloga. Maja, korisnica invalidskih kolica, izabrala je jednu introspektivnu koja joj dozvoljava drugi oblik pri svakom prepričavanju, a Lara, sa Daunovim sindromom, ima priču o zemljotresu koja je podseća na onaj koji je i sama doživela. Njihov nastup izvodi se za stolom (a ne na podijumu) jer na taj način stupaju u neposredniji kontakt sa slušaocima koji su pozvani da im i sami ispričaju neke svoje priče.

Drugi pogled - inicijativa za inkluziju, razmenu znanja i nove narativne tokove - posvećen je tumačenju grada kroz perspektivu marginalizovanih grupa. Alternativni vodiči su osobe sa invaliditetom čiji susreti sa građanima i posetiocima nude uvid u manje očigledne sadržaje Beograda. Pored činjenica o mestima od istorijske važnosti, alternativni vodič nudi i specifično tumačenje savremenog grada: predstavlja lokalitete izvan uobičajene turističke mape, mesta koja nemaju jasno definisanu namenu, vidljivost ili kulturni značaj. Grad se posmatra kao mesto realnih problema – nedostupnih ulica, institucija i spomenika kulture – ali i kao prostor različitih neprepoznatih potencijala u vremenu promena.

Prethodnog dana, u subotu 29. oktobra, od 11h, članovi tima povešće goste Sajma knjiga (pisci Pedro Roza Mendeš, Gonsalo M. Tavareš, Dulse Marija Kardozo i pijanista Žulio Rezende) kroz grad, pokazujući prestonicu iz svoje perspektive. Odabrane lokacije alternativnih vodiča su dva muzeja. Etnografski muzej nudi uvid u običajnu kulturu, u načine života u prošlosti koji se u mnogome prepoznaju u savremenom životu Srba. Uvid u sadašnjost, s druge strane, jeste pogled ka Muzeju savremene umetnosti, instituciji godinama zatvorenoj zbog rekonstrukcija. Način na koji se menja grad svakako je deo pitanja koja alternativni vodiči, direktno ili indirektno, postavljaju. Te se promene vrlo malo tiču poboljšanja kvaliteta života osoba sa invaliditetom, kojima je u aktuelnim uslovima sasvim onemogućeno ravnopravno učešće u društvenom, javnom i kulturnom životu grada.
Nadamo se da će tura namenjena gostima Sajma knjiga otvoriti prostor za zaključke koji se, kroz primer Beograda, kao grada koji se intenzivno menja poslednjih decenija, svakako tiču problema i promena mnogih savremenih gradova.

Autor projekta Beograd: Drugi pogled je Dejan Atanackovic, umetnik, a od nedavno se projekat realizuje u saradnji sa organizacijm Talos iz Beograda. Više informacija potražiti na sajtu www.drugipogled.com

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..