Povijest-gej_ze-web_2Dom omladine Beograda domaćin je timu jednog značajnog istoriografskog izdanja. Izdavačke kuće Sandorf (Zagreb) i Red Box (Beograd) predstaviće ”Gay and Lesbian Life and Culture – World History“ koju je priredio Robert Oldrič.

Od pamtiveka su širom sveta neki muškarci i žene čeznuli za emocionalnom i fizičkom prisnošću s osobama istog pola. Njihova priča je dugo bila potisnuta, zanemarena i iskrivljena, ali je poslednjih godina postala predmet mnogih istraživanja. "Povijest gej i lezbijskog života i kulture" oslanja se na te radove kako bi predstavila živopisan i izazovan pregled onoga što smo još do juče nazivali „tajnom istorijom“.

U nastajanju ove sveobuhvatne knjige o važnom segmentu ljudske socijalne istorije učestvovalo je četrnaest autora, univerzitetskih profesora i istoričara iz sedam zemalja, koji prikazuju različite društvene koncepte i stavove o homoseksualnosti. Knjiga počinje antičkom Grčkom i Rimom, a prati istoriju sve do današnjih dana i problematike prava gej i lezbejske zajednice, AIDS-a i istospolnih brakova.

Povijest gej i lezbijskog života i kulture temelji se na mnoštvu obrađene građe: memoarima, pismima, arhivama, delima likovne umetnosti i književnosti i jedina je knjiga koja pruža celovit pregled duge istorije iz koje je potekle današnja bogata i raznolika gej i lezbejska kultura, a predstavlja i sveobuhvatni, globalni portret gej istorije, prepun sjajnih ilustracija.


Govore: Ivan Sršen i Miško Stevanović, izdavači, Ana Grbac, urednica, Franko Dota, recenzent, Dr Nikola Šuica, vanr. prof Fakulteta Likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, Olga Dimitrijević, dramaturškinja i Teofil Pančić, kolumnista i kritičar.

http://www.domomladine.org/debate/promocija-knjige-povijest-gej-i-lezbijskog-zivota-i-kulture/

Sandorf – Zagreb i Red Box – Beograd, 2011
Ciklus: PROMOCIJE
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..