U Beogradu je proteklog vikenda završen prvi međunarodni Belgrade Heritage Forum / Beogradski forum o kulturnom nasleđu, u organizaciji Evropa Nostra Srbije i Evropa Nostre, i uz podršku Evropske komisije, Delegacije Evropske unije u Srbiji i Delfi ekonomskog foruma. Belgrade Heritage Forum održan je uz prisustvo preko 40 stručnjaka i aktivista iz većeg broja evropskih zemalja uključujući i zemlje Zapadnog Balkana, kao i stotinu domaćih stručnjaka, predstavnika javnih institucija i civilnog sektora iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa. Forum je otvoren uz pozdravne reči ministarke za evropske integracije Tanje Miščević, Ambasadora EU u Srbiji Emanuelea Žiofrea, predsednice Evropa Nostra Srbije Irine Subotić i izvršnog predsednika Europa Nostre, Hermana Parcingera.

Ovaj Forum imao je veoma specifičan cilj – ne samo da reaguje na datu situaciju u vezi sa lokalnom kulturnom i prirodnom baštinom koja je zapravo u izuzetno kritičnom položaju, ugrožena raznim nesavesnim pa i nelegalnim ekonomskim i urbanističkim izazovima, već da ponudi različite i sveže ideje – ideje o budućnosti zasnovane na već postojećim novim politikama i inicijativama kao što su Novi evropski Bauhaus, Evropski zeleni dogovor i Davoska deklaracija. Učesnici Foruma zaključili su da su bioekološki, socijalni i kulturološki fenomeni u bliskoj vezi, i da u tom pogledu nasleđe može ili čak mora imati drugačiju, dublju – ako ne i presudnu – ulogu u budućnosti.

Forum je održan u svetlu tragičnih događaja koji su mu prethodili – masovnih ubistava u OŠ „Vladislav Ribnikar“ i u Mladenovcu. Održan je koncert Evropskog orkestra mladih pod nazivom „Bolji smo zajedno", u znak podrške i solidarnost mladih iz EU sa mladima iz Srbije. Orkestru su se na na sceni pridružili i 29 mladih muzičara iz Srbije. Intergeneracijska veza je zato posebno istaknuta od strane učesnika Foruma, gde je naglašeno da posebna pažnja i nada moraju biti usmereni ka novim generacijama ovde i u svetu, za one koji moraju da žive srećnije, mirnije i sigurnije. Ovi napori moraju biti vidljivi kako na lokalnom planu kako bismo očuvali vredna dobra naše kulturne prošlosti, tako i na evropskom i globalnom planu – kako ne bismo ostavili planetu u opasnosti zatrpanu smećem, ranjenu krčenjem šuma, nedostatkom vode, preopterećenim oružjem, ratovima i opštom destrukcijom društava.

Zato je slogan Foruma ReThink (Preispitivanje) - ReFuse (Odbijanje) - ReUse (Ponovno korišćenje) bio usmeren na raznovrsnost iskustava u različitim oblastima delatnosti, na nove perspektive povezane sa promenama u načinu razmišljanja, ali i zasnovane na primerima dobre prakse u oblasti konzervacije, edukacije i aktivizma. Oni nude jasnu poruku da budućnost i potrebne promene zavise od čovečanstva – od naše mudrosti, znanja, aktivnosti i opredeljenja i potrebe da se organizacije i pojedinci posvećeni očuvanju kulturnog nasleđa za buduće generacije, još čvršće povežu širom evropskog kulturnog prostora kroz projekat Habova evropskog kulturnog nasleđa Evropa Nostre.

Integralni snimak Foruma biće uskoro dostupan široj javnosti, pratite društvene mreže Evropa Nostre Srbija.

Foto: Jovo Marjanović

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..