Regionalna inicijativa Pobunjene čitateljke po drugi put organizuje književni izbor „Štefica Cvek" za knjige koje obrađuju feminističke i kvir teme, objavljene u toku 2022. godine na BHSC i makedonskom jeziku. Ovaj izbor nazvan je prema liku iz romana „Štefica Cvek u raljama života" Dubravke Ugrešić, ne samo zato što je Ugrešić bila prva žena dobitnica NIN-ove nagrade, već i zato što je roman stekao status klasika jugoslovenske književnosti i neizostavno je feminističko štivo regionalne književnosti. „Štefica Cvek u raljama života" izvrsno analizira kako (pop)kultura i književnost sa stereotipnim pogledom na ženske likove  utiču na oblikovanje stvarnog života žena, iako su i danas žene često prisiljene da izaberu rad u domenu tzv. trivijalne književnosti ili se bave drugim žanrovima, bez da njihovo delo (dovoljno) vrednuje književni mejnstrim.

„Štefica Cvek" je osmišljena sa ciljem ohrabrivanja pobunjenih književnih praksi, prvenstveno feminističke književnosti, kao i kritičkih čitanja književnosti – iz feminističke, antikolonijalne, marksističke i kvir perspektive.

„Kako bismo prepoznale i podržale što veći broj književnica i književnika koji pišu pobunjeno, osnivamo fond za stipendiranje autora i autorki čije će knjige biti uvrštene u ovogodišnji izbor. Uprkos velikom odjeku zajednice tokom prve Štefice, ona je ipak  bila simboličnog karaktera, a sada želimo da, uz vašu pomoć, premostimo ovaj nedostatak – zato  što književnost posmatramo kao rad, ali i zato što nema afirmacije feminističkog i angažovanog  stvaralaštva bez finansijske podrške", poručuju Pobunjene čitateljke. „Verujemo u moć književnosti da produbi razumevanje stvarnosti i da subvertira ustaljene, okoštale percepcije društva i normi – i stoga želimo da podržimo književni rad koji nosi takav potencijal."

Sav prikupljeni novac odlazi u fond za stipendiranje autorki i autora i biće ravnomerno podeljen svim dobitnicima i dobitnicama ovogodišnje „Štefice Cvek", koji će biti objavljeni ove godine tokom književnog festivala Krokodil (Beograd).

Pozivamo sve zainteresovane koji žele da podrže pobunjenu književnost da doprinesu ovoj inicijativi donacijom u iznosu po vlastitom izboru, te da prošire informaciju o kampanji putem svojih mreža i platformi. Donacije su omogućene putem ovog sajta.

Književni izbor „Štefica Cvek" organizuju Pobunjene čitateljke (Srbija), Kulturtreger (Hrvatska), Koalicija Margini (Sjeverna Makedonija) i Ženska čitaonica pri PEN Centru Bosne i Hercegovine.

Prva „Štefica" dodeljena je u januaru 2021. godine za najbolja dela u 2020. godini i to za: roman „Zemlja bez sutona" Marija Andrijašević, roman „O životu radnice krajem dvadesetog stoljeća" Gorana Ferčeca, zbirku priča „Požuri i izmisli grad" Lejle Kalamujić, roman „Gravitacije" Senke Marić, zbirku „Kraj raspusta i druge priče" Ane Miloš, roman „Exit – Restart" Sonje Ražnatović, zbirku priča „Herbarij svete smrti" Mihaele Šumić, roman „Moja dota" Nore Verde i za roman „Stjenice" Martine Vidajić.

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..