Promocija knjige Unutrašnje more ( Nojzac, Futura publikacije, 2022, Novi Sad) Danice Vukićević, ovogodišnje dobitnice NIN-ove književne nagrade, održaće se u utorak, 14. marta od 19 časova u UK Parobrod. Osim autorke o Unutrašnjem moru govoriće Žarka Svirčev, književna kritičarka, naučna saradnica u Institutu za književnost i umetnost u Beogradu, uz moderiranje Katarine Lazić, urednice književnog programa u Parobrodu. Pišući o sujetama, egu, talentu, ambiciji, raznim oblicima strahova, mizoginiji, nasilju, feminizmu, Vukićević se poigrava u svom ''Unutrašnjem moru'' sa mnoštvom JA u književnosti.

Tokom razgovora, Svirčev će naglasiti čitalačkoj publici važnost snage i moći fragmenata ove knjige, na jezičkom i stilskom planu, u kojima je nepotkupljivost autorke najvažnija.

Ako je u našoj stvarnosti Istina ontološki doživela sunovrat, dizajnom korica ''Unutrašnjeg mora'' već na prvi pogled, sugeriše se, da je za ovaj rukopis potrebno ''otvoriti oči''.

Danica Vukićević pesnikinja i prozna autorka, završila Opštu književnost i teoriju književnosti i Ženske studije. Bavi se književnom kritikom i esejistikom. Objavila je devet poetskih zbirki, knjigu kratkih priča ''Na plažama'', proznu ''Život je gorila'', knjigu priča ''Majka obrnutih stvari''. Priznanja koja su prethodila NIN-ovoj nagradi: ProFemina, Biljana Jovanović, Milica Stojadinović Srpkinja, Kondir Kosovke devojke.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..