Obaveštavamo vas da je izdavačka kuća Akademska knjiga iz Novog Sada objavila dva nova naslova: Boris Grojs (Boris Groys) „Komunistički postskriptum" (preveo s nemačkog Dragan Prole) & Erik Vijar (Éric Vuillard) „Častan izlaz" (prevela s francuskog: Melita Logo Milutinović). Današnji svet karakterističan je po projektima globalizacije, ne puko ekonomske, nego i političke i ideološke. Svi ti pokušaji nastoje da se ostvare, bilo revolucionarnim, bilo miroljubivim sredstvima – od ujedinjene Evrope do političkog islama. Pritom se radi o postkomunističkim projektima jer su, prvo, njihov nastanak i širenje pre svega postali mogući zahvaljujući propasti komunizma i, drugo, njihove strategije, ciljevi i medijsko predstavljanje duboko su oblikovani iskustvima istorijskog komunizma.

Boris Grojs (Boris Groys, Berlin, 1947), filozof, umetnički kritičar, teoretičar medija, esejist i međunarodno priznati ekspert za umetnost i književnost sovjetske ere, naročito za rusku avangardu. Grojs je jedan od najistaknutijih planetarnih profesora ruskih studija i slavistike na Univerzitetu Njujork, profesor filozofije na European Graduate School i profesor estetike, istorije umetnosti i teorije medija na Univerzitetu za umetnost i dizajn Karlsrue.

Rat u Indokini jedan je od najdužih ratova u savremenoj istoriji. Pa ipak, u školskim udžbenicima jedva da se pominje. S moćnim smislom za pripovedanje, Erik Vijar u Časnom izlazu govori o tome kako su, u čudesnom preokretu istorije, dve vodeće svetske sile izgubile od jednog malog naroda, vijetnamskog, i uranja nas u srce spleta interesa koji će ih dovesti do poraza.

Erik Vijar (Éric Vuillard), francuski pisac, filmski scenarista i reditelj, rođen je u Lionu 1968. Živi u Francuskoj. Kao pisac, prvo pri­znanje dobio je 2010. za epski roman Konkista­dori. Za svako naredno objavljeno delo, među kojima se ističu Tuga zemlje: Priča o Bafalo Bilu Kodiju i 14. jul, dobijao je književne nagrade, da bi mu 2017. bila dodeljena ona najprestižnija, nagrada ,,Gonkur" za knjigu Dnevni red (Aka­demska knjiga, 2018). U najužem izboru za ,,Bukera" našla se knjiga Rat siromašnih (Aka­demska knjiga, 2022).

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..