U četvrtak, 9. februara u 19 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda biće održana promocija knjige „Malo iznad tla – Srđan Karanović o svojim filmovima“ autora Stefana Arsenijevića, u izdanju Filmskog centra Srbije. Na promociji će govoriti urednik knjige Miroljub Stojanović, kritičar Srđan Vučinić čiji je esej o Karanovićevim filmovima takođe u knjizi, Srđan Karanović i Stefan Arsenijević. Ulaz je slobodan. Nakon razgovora, kao svojevrsnu filmsku poslasticu, publika će imati ekskluzivnu priliku da na velikom bioskopskom platnu pogleda Karanovićev kratki diplomski film iz Praga „Neblbni“ (Ma nemoj) iz 1968. u kojem Goran Marković glumi glavnu ulogu, a koji mnogi smatraju pretečom serije „Grlom u jagode“, a potom i kultni TV film „Pogledaj me, nevernice“ iz 1974. godine.

„Oduvek sam najviše voleo knjige koje su pisali sami autori o svojim filmovima, ili su razgovarali sa svojim kolegama o nastanku tih dela. Iz njih sam možda najviše naučio o odnosu života, slučajnosti i filma“, kaže Karanović. „Kada mi je Filmski centar Srbije predložio da radimo nešto nalik na moju monografiju pozvao sam Stefana Arsenijevića, mog bivšeg studenta, danas mog prijatelja i već poznatog reditelja, u pomoć. Tada je sve krenulo...“

 „Nismo želeli da pravimo klasičnu monografiju“, kaže priređivač knjige, reditelj Stefan Arsenijević. „Želeli smo živu reč, lično svedočanstvo, interakciju između dvojice kolega i prijatelja. Razgovarali smo polako i temeljno, film po film, u rasponu od skoro dve godine. Ova knjiga je destilat tih uzbudljivih razgovora, puna zanimljivih anegdota, ali i proživljenog uvida u umetnost snimanja filmova i našu sredinu. Mislim da kada pročitate ovu knjigu možete da imate jedan kompletniji utisak, kako o njegovim filmovima, tako i Karanoviću kao ličnosti i reditelju. Verujem da se knjiga čita lako, upravo zato što je u dijaloškoj formi i da može biti zanimljiva bilo kome ko voli Karanovićeve filmove. A takvih je mnogo.“

Urednik knjige, Miroljub Stojanović rekao je: „Knjiga koja je pred vama, i kojom se Filmski centar ponosi, nije samo dragoceno kinematografsko svedočanstvo koje veliku filmsku karijeru Srđana Karanovića sagledava fazno, uz mnoštvo manje poznatih detalja. To je, pre svega, knjiga dvojice nadahnutih sagovornika, koji ono što imaju da kažu jedan drugom čine razigrano, duhovito, intrigantno, inspirativno, i...pre svega insajderski. Lišena svih ograničenja, kinematografija kroz njihov razgovor progovara na nezaboravan način.”
Knjigu „Malo iznad tla – Srđan Karanović o svojim filmovima“  čini jedanaest razgovora u kojima Karanović otvoreno i iskreno razgovara sa kolegom rediteljem Stefanom Arsenijevićem o svojim dugometražnim igranim filmovima i seriji „Grlom u jagode“. Razgovori hronološki prate Karanovićevu filmografiju, predstavljajući dragocen uvid iz prve ruke o nastanku ovih filmova, kreativnom procesu, umetnosti režije, dilemama, preprekama i odlukama koje je kao reditelj donosio. O Karanovićevoj potrebi da iz filma u film uvek bude drugačiji.

Ova knjiga govori i o jednoj turbulentnoj epohi, sagledanoj iz posebnog, ličnog i profesionalnog ugla, o jednoj zemlji i o njenoj kinematografiji, koje više ne postoje. Tokom promocije, Karanović i Arsenijević će potpisivati knjigu, koja će moći da se kupi sa posebnim popustom.

Srđan Karanović jedan je od najvažnijih filmskih reditelja na ovim prostorima. Njegovi sada već kultni filmovi poput „Petrijinog venca“, „Mirisa poljskog cveća“, „Jagoda u grlu“, „Nešto između“, „Virdžine“ ili „Bese“ nagrađivani su na najvažnijim svetskim festivalima, osvajali su najviše domaće nagrade, prikazivani su u bioskopima širom sveta, i čak i decenijama nakon nastanka uživaju veliku popularnost kod publike.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..