Pozivamo vas da dođete 20. decembra 2022. godine, u 12 sati, u Amfiteatar Narodne biblioteke Srbije na Književni matine posvećen Dejanu Vukićeviću. Učestvuju: književnik Dejan Aleksić, prof. dr Snežana Milosavljević Milić, dr Lidija Delić, dr Milica Ćuković. Na Književnom matineu posvećenom Dejanu Vukićeviću biće predstavljen literarni opus ovog autora i sagledano njegovo mesto u kontekstu savremene srpske književnosti. Dejan Vukićević (1965-2022) bio je istaknuti bibliotekar, bibliograf i pisac. Počeo je da objavljuje književne radove 1988. godine. Objavljeni su mu pet zbirki pripovedaka: Korota (1998), Aleja bizarnih kipova (2022), Omama (2007), Nokat i meso (2017), Privatna antologija (2021) i dva romana: Bodilo (2005) i Cerebrum (2012).

Knjigu priča Omama uzeo je u razmatranje žiri Andrićeve nagrade, poslednji roman Cerebrum žiriji Vitalove nagrade, nagrade „Stevan Sremac”, i nagrade „Biljana Jovanović”, a našao se i u širem izboru Ninove nagrade. Knjiga priča Nokat i meso bila je u užem izboru za Andrićevu i nagradu „Stevan Sremac” kao i u širem izboru za „Pečat vremena”.

Zastupljen je u petnaestak zbornika i antologija od kojih treba izdvojiti antologiju novije srpske priče U knjigama sve piše Milutina Luja Danojlića. Knjiga priča Aleja bizarnih kipova prevedena je i kao elektronska knjiga objavljena na poljskom, a nekoliko priča ovog autora objavljeno je u poljskim književnim časopisima.

Časopis Književnost je 2001. godine objavio tematski blok o Dejanu Vukićeviću. Njegova proza bila je predmet na dva naučna međunarodna skupa u Nišu i Trnovu u Bugarskoj.



<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..