Predstavljanje knjige izabranih pesama "Lagani prelasci u kosmos" (prevod Tihana Hamović, Treći Trg & Srebrno drvo, Beograd, 2022) jednog od najznačajnijih živih čeških pesnika Petra Hruške zakazano je za četvrtak, 15. decembra 2022. od 19 časova u Štrik kafe knjižari, Vlajkovićeva 7, Beograd. Učestvuju: Petr Doležal - konzul Ambasade Republike Češke u Beogradu, Tihana Hamović - prevoditeljka, Uroš Kotlajić - urednik, Dejan Matić - glavni i odgovorni urednik, Vanja Vilotić - studentkinja češkog jezika i književnosti. Petr Hruška je češki pesnik i istoričar književnosti, rođen 7. juna 1964. godine u Ostravi, industrijskom monstrumu koji počiva na ogromnim zalihama mrkog uglja.

U ovom gradu je završio visoku školu hemijskog usmerenja, a tek nakon promene političkih prilika 1989, mogao je slobodno da studira književnost na univerzitetima u Ostravi i Brnu. Po završetku studija radi u Akademiji nauka Češke Republike u Pragu, a oblast njegovog istraživanja je češka poezija nakon 1945. godine. Povremeno predaje književnost na univerzitetima u Brnu, Ostravi i Opavi. Učestvovao je u izdavanju raznih književnih časopisa, organizaciji velikog broja literarnih programa (ponekad veoma divljih), angažovao se u udruženjima građana sa ciljem očuvanje kulturnih spomenika i životne sredine uništene ostravske regije...

Više o pesniku: ovde >>

Volim poeziju Petra Hruške. Želim to da kažem odmah na početku, izravno i jednostavno. A zašto? Hruška pripada manjini današnjih autora koji pre svega neguju poeziju ljudskosti. On se u svojim pesmama ne skriva iza pesničkih pirueta, ne juri po svaku cenu poetičke trendove, za njega poezija ne znači vrtoglave metafore niti milozvučnu muziku, već prevashodno neposredan ljudski sadržaj. U tom smislu donekle iskače iz češke melodično-metaforične tradicije i više je blizak anglosaksonskom vitmenovsko-vilijamsovskom shvatanju poezije, koje počiva na konkretnim slikama, osećanjima i vizijama. - Jan Štolba (iz pogovora)

Više o knjizi: ovde >>

Program će biti uživo prenošen na Instagram stranici Treći Trg.

Izdavači sa zahvalnošću ističu da su objavljivanje ove knjige omogućili: Ministarstvo kulture Republike Češke i Ambasada Republike Češke u Beogradu.

Treći Trg & Srebrno drvo

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..