Promocija knjige Jovanka Bjegojević - Ptico, ne sklapaj svoja krila dr Vere Obradović Ljubinković, u izdanju Udruženja baletskih umetnika Srbije, održaće se u subotu 10. decembra u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu, sa početkom u 18.00 časova. Monografija Vere Obradović jeste naučno delo, sa potpunom naučnom aparaturom. Ali nije samo to. To je i „knjiga duboke odanosti“, kako je Isidora Sekulić naslovila svoju knjigu o Njegošu. Ali se slobodno može reći da je to i jedan pozorišni roman o lepotama i mukama pozorišnih umetnika na sceni, ispred i iza scene, o slavi i zaboravu, o sjaju i znoju mukotrpnog rada.

Vera detaljno, ali i obzirno, rekonstruiše i neke od najvećih sukoba, incidenata, pa čak i skandala, koji su pratili Jovanku u našoj sredini. Jovanka je ceo svoj život žrtvovala isključivo umetnosti, posvećena njenoj etičkoj i estetičkoj dimenziji, upornom radu na usavršavanju artizma, oplemenjivanju umetničke forme mišljenjem i osećanjem i stvaranju celokupnog umetničkog doživljaja. Za nju balet nije bio samo umetnost artikulacije tela, nego i artikulacija srca i duše. Imala je ogroman otpor i netrpeljivost prema onima koji nisu sledili ove umetničke principe, prema neradu, umetničkoj nedisciplini, rutini i površnosti, takođe prema nepravdi, neistini ili administrativnim ograničenjima koja su propisivala koliko proba ili baletski čas treba da traju. Taj svoj otpor je otvoreno i oštro iskazivala ponekad eksplozivnim reakcijama, koje su opet izazivale neomiljenost, zakulisne intrige, podmetanja, pa čak i fizičke obračune. Ali to Jovanku nije sprečavalo da i dalje bude onako nepomirljiva prema svemu što nije odgovaralo njenim umetničkim i životnim principima. Nije imala nikakvog smisla za diplomatiju i to je najčešće bilo na njenu štetu, piše u recenziji Svetozara Rapajića.

O knjizi će na promociji govoriti Svetozar Rapajić, profesor emeritus, zatim dr Nadežda Mosusova, dr Vesna Krčmar, dr Svetlana Tomić, Iva Ignjatović, članica Predsedništva UBUS-a, kao i sama autorka dr Vera Obradović Ljubinković. Odlomke iz knjige će čitati dramska umetnica Marija Knežević.

Realizaciju ovog izdavačkog projekta pomoglo je Ministarstvo kulture i informisanja RS.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..