U prostorijama Evropskog romskog instituta za umetnost i kulturu Srbija,  ERIAC Srbija, 23. novembra u 14h, održaće se tribina na temu PR i marketing menadžment događaja iz romske kulture. Danas, u savremenom svetu, kada su informacije dostupne na klik, mediji i društvene mreže jesu glavni izvor saznanja i postaju platforme za iznošenje ideja, kreiranje stavova i pogleda na svet. Taj otvoreni prostor nam daje priliku da upoznamo širok auditorijum, a pre svega većinsko društvo, sa istorijom i kulturom Roma u cilju uspostavljanja uzajamnog razumevanja i povezivanja.

Dragan Ristić i Romski Kulturni Centar, pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog , Ministarstva kulture , Gradskog sekretarijata za kulturu grada Beograda i u saradnji sa Evropskim romskim  institutom za umetnost i kulturu Srbija (ERIAC Srbija), prepoznao je važnost ove teme i edukacije romske populacije i upoznavanje sa novim trendovima u oblasti PR-a i marketing strategija.

Sa mogućnostima u toj oblasti i šta nam se sve nudi i koji kanali i načini mogu da se iskoriste u ove svrhe, upoznaće nas Predrag Vujović, predsednik agencije P.R.A. kome dugujemo posebnu zahvalnost za pomoć i savete. Za Predraga Vujovića se može reći da je “doveo PR u Jugoslaviju i Srbiju”; često ga zovu i “guru” PR-a; osnovao je prvu PR agenciju još davne 1992. godine, a pre toga je vodio najveće PR projekte u Jugoslaviji: Zimske olimpijske igre u Sarajevu i Univerzijadu u Zagrebu; bio je savetnik Ante Markovića; uveo je PR u preko 350 organizacija u Srbiji i regionu; radio je kompleksne PR projekte i izveštio se za krizne situacije, a imao ih je priličan broj vodeći PR vlada i država u regionu.

Dimitrije Bukvić, sociolog i novinar, kratke priče objavljivao je u zbornicima i književnim časopisima u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Autor je knjiga Kafanološki astal / Karirani stolnjak (u koautorstvu sa prof. dr Dragoljubom B. Đorđevićem, 2014) i Šezdeset osma – pedeset godina posle (2018). Član je savetničkog tima međunarodnog projekta CoLaboArthon koji spaja nauku i umetnost stvaranjem angažovanih kolektivnih književnih dela. Sociološke radove je objavljivao u naučnim časopisima u Srbiji i Crnoj Gori. Autor je brojnih reportaža i serijala u dnevnom listu Politika, a za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) pisao je o problemima kulturne politike u regionu.

Bratislav Mitrović, menadžer kancelarije ERIAC Srbija u Beograd, član timova za organizovanje kulturih događaja ERIAC Berlin i ERIAC Srbija, tehnička podrška i grafički dizajner projekta RomaMoMA.
RomaMoMA je projekat savremene umetnosti koji pokreće forum za zajedničko razmišljanje o budućem romskom Muzeju savremene umetnosti, uz učešće domaćih i međunarodnih, romskih i neromskih umetnika, stručnjaka za kulturu, društvenih naučnika i civilne sfere. RomaMoMA je zajednička inicijativa Evropskog romskog instituta za umetnost i kulturu (ERIAC) i OFF-bijenala u Budimpešti. U formi projekta savremene umetnosti, uključivanjem stejkholderskih zajednica, iskorišćavanjem mogućnosti kolektivnog mišljenja i diskursa, kao i kritičkih i diskurzivnih potencijala savremene umetnosti, ona – „prefigurativno“ – „stvara“ sebe: zamišljeni, a opet stvarni prostor koji je dom i romskoj umetnosti i umetnicima.

Gordana Nešović je novinarka Radio Beograda od 2000. godine i ona će nas voditi kroz diskusiju. Njeno bogato iskustvo u medijima i istrajnost u svojoj borbi protiv diskriminacije i zalaganje za kulturu Roma, je svakako nešto što treba da posluži kao primer. Urednica dnevne radio emisije “Romano Them – Svet Roma”. Svet Roma je dnevna, dvojezična (romski i srpski) 40-to minutna radio emisija koja izveštava o svim temama koje se tiču romske zajednice ali i svih ostalh marginalizovanih grupa. Osim radio emisije, radila je kao novinarka u mesečnom magazinu “Romano Nevipe - Romske vesti”. Objavljivala tekstove na blogu Tima za smanjenje siromaštva  i na sajtu Saveta Evrope. Predavač na nekoliko kurseva o novinarstvu (koje su za temu imali izveštavanje o ljudskim i pravima manjina). Skoro 20 godina aktivistkinja u romskom nevladinom sektoru.

Učesnici ove diskusije su, svakako, garant kvalitetnog i, nadasve, edukativnog dijaloga i postavljaju siguran temelj za dalju saradnju i usavršavanje.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..