Razgovor o knjigama Abdulrazaka Gurne, prošlogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost, u izdanju novosadske Čarobne knjige, održaće se u petak, 21. oktobra 2022. od 19 časova u Parobrodu. O knjigama ''Raj''(prevod M. Pavićević i V. D. Janković) ''Napuštanje''(D. Tuševljaković) i ''Život posle života''(O. Petronić) govoriće Dragana Kovačević, urednica za književnost Radio Beograd 2, Darko Tuševljaković, pisac i prevodilac i Katarina Lazić, urednica književnog programa u Parobrodu.

Roman ''Raj'' iz 1994. godine, iz uže konkurencije za nagrade Buker (Booker) i Vitbred (Whitbread) o dečaku koga otac prodaje, da bi otplatio dug, najpoznatije je Gurnino delo. ''Napuštanje'' o zabranjenoj vezi između Evropljanina i Afrikanke, kao i njenim posledicama, nakon pola veka, kritika je ocenila kao ''ozbiljnu studiju prirode ljubavi, rase i carstva''. ''Život posle života'' bavi se posledicama delovanja Schutztruppen-a, vojnih kontigenata formiranih u nemačkoj istočnoj Africi.

Abdulrazak Gurna, britanski akademik, univerzitetski profesor i pisac, rođen je na Zanzibaru, u Indijskom okeanu, Tanzanija. Autor se u svojoj prozi bavi temama egzila, kolonijalizma i prekršenih obećanja vlasti, u okviru istorije i kulture afričkog kontinenta.

<<  Januar 2023  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
     

Putopisi, Intervjui..