U četvrtak, 22. septembra u 19h u Kulturnom centru Grad (Braće Krsmanović 4, Beograd) biće predstavljen roman spisateljice Slađane Nine Perković “U jarku”, ovogodišnje dobitnice specijalnog priznanja Evropske nagrade za književnost. Ovim je bosanskohercegovačka kandidatkinja našla svoje mesto među pet posebnih priznanja žirija za nagradu koju organizuje Konzorcijum udruženja Federacija evropskih izdavača (FEP) i Evropska i međunarodna federacija knjižara (EIBF), uz podršku Evropske komisije, a koja odaje priznanje mladim piscima i spisateljicama fikcije iz EU i šire.

Uključujući 41 državu koja učestvuje u programu Kreativna Evropa Evropske unije, nagrada slavi 41 izvanredan novi književni talenat u ciklusu od 3 godine. Ističući kreativnost i ogromno i raznoliko bogatstvo savremene evropske književnosti u području fikcije, Evropska nagrada za književnost ima za cilj da promoviše književnost unutar Evrope i podstakne veći interes za nenacionalna književna dela.

Razgovor sa autorkom moderiraće pisac Darko Tuševljaković, dobitnik EUPL 2017, a odlomke će čitati glumica Jelena Puzić.

Događaj se realizuje u saradnji Evropskog centra za kulturu i debatu - KC Grad sa Kreativnom Evropom i Evropskom nagradom za književnost, a u okviru programske platforme Booking.

Ulaz je besplatan.

U nestabilnom odnosu fikcije i stvarnosti, roman "U jarku" Slađane Nine Perković balansira sa dve vrlo važne stvari. S jedne strane, precizno su oslikane bh. posleratna i postsocijalistička beda, provincijske zablude i patrijarhalni način razmišljanja, koji ograničava ili čak potpuno eliminiše prostore individualne slobode. Roman takođe „zagovara“ potrebu propitivanja izmišljenih identiteta, kao i fiktivnog (uglavnom balkanskog) mentaliteta identifikovanog iznutra, ili prepoznatog spolja kao nedvosmislena istina. Roman "U jarku" je stoga ironično i često groteskno refleksivno i kritičko propitivanje nekadašnjih kulturnih politika vezanih za lokalne-globalne i balkansko-evropske odnose. Pri tom, britki humor romana i njegov optimističan završetak zanimljiva su narativna strategija, izmeštena iz pozicija moći (budući da, u mreži moći, književnost još uvek nije privilegovana) u cilju razvoja još uvek slabe, ali preko potrebne, politike nade.

Slađana Nina Perković rođena je 1981. godine u Banjaluci. Diplomirala je novinarstvo na Univerzitetu u Banjaluci i političku komunikaciju na Sorboni. Radila je kao novinarka za brojne evropske, kao i medije u bivšoj Jugoslaviji. Autorka je zbirke priča “Kuhanje” (2017) i romana “U jarku” (2020). “U jarku” je, pored toga što je ove godine dobio specijalno EUPL priznanje, ušao i u širi izbor za Ninovu nagradu, te regionalnu nagradu “Meša Selimović”.

foto: Tajana Dedić Starović

U prilogu Vam šaljemo fotografije, vizuale i tekst u word-u. Za sva dodatna pitanja i moguće intervjue Vam stojimo na raspolaganju i srdačno Vam se unapred zahvaljujemo na medijskoj podršci koju ćete pružiti ovom važnom događaju za promovisanje regionalne književnosti.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..