„Nagrada Leposava Mijušković“ za najbolju kvir priču, koju dodeljuju Bookvar online magazin i Optimist magazin pripala je Milošu Periju za priču „Rutava Mara“ po kojoj će biti nazvan i zbornik najboljih kvir priča pristiglih na ovogodišnji konkurs. Na konkurs je pristiglo šezdeset pet priča. Priče su tematski bile posvećene iskustvima gej muškaraca, lezbejki, biseksualnih, transseksualnih, transrodnih, interseks i queer osoba. Uredništvo Bookvar i Optimist magazina napravila su uži izbor za nagradu od dvanaest priča koje su čitali članovi žirija, pisac Stefan Mihajlovski, prevoditeljka i urednica u izdavačkoj kući Studio Leo Branislava Erak i pisac i urednik Bookvar magazina Milan Aranđelović.

Oni su odabrali u najuži izbor priče „Monstrum“ Dragana Jovićevića, „Duga iznad salaša“ Neire Fazlović, „Rutava Mara“ Miloša Perija, „Srećno vam saučešće, Karamelo Ostroški“ Nemanje Gojkovića i „Zaboravi Alinu“ Aide Šečić.

„Nagradu Leposava Mijušković“ osvojila je priča „Rutava Mara“ Miloša Perija.

U mikrokosmosu priče „Rutava mara“ dolazi do sudara svetova i sukoba civilizacija. I to ne samo tradicionalnih, geopolitičkih i blokovskih, podela društava na ona koja pripadaju Zapadu i ona koja u vrednosnom sistemu gravitiraju Istoku, već i onih polnih, rodnih, generacijskih, pa i urbano-ruralnih distinkcija. U korenu svake od ovih društvenih interakcija nalazi se potreba i potraga za porodicom i domom. Frustracije nemogućnosti da se ostvare u ulogama koje su od predaka dobili u nasleđe, pokušavaju da se prevaziđu na razne načine. Ili da se od tih poraza i neuspeha, makar, pobegne.
Miloš Peri je u svojoj, po obimu kratkoj, ali dinamičnoj i neizmerno duhovitoj, priči, sa majstorskom veštinom pravog pripovedača, uspeo da poveže nekoliko generacija, pripadnike različitih društava, različitih seksualnosti i pola. Snažna poruka koja prožima sve, kroki tehnikom skicirane sudbine jeste da se nikada ne odustaje i da će žudnja i želja uvek naći način da se prilagodi životu i, poput rutave mare iz naslova priče, proklija i procveta u svoj svojoj osebujnosti.

Zbirka „Rutava Mara i druge priče“ imaće četrdeset sedam priča i biće objavljena do kraja godine.

Konkurs je sproveden uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i JP „Službeni glasnik“.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..