Oskar-MilosFestival književnosti „THINK TANK TOWN“ (Leskovac, 6-8.oktobar 2011)  ove godine se održava po peti put;  moto festivala je „KNJIGEMATOGRAFIJA : književnost i film“.


Posle prethodna četiri festivala koji su temu knjige obrađivali iz različitih uglova(slogani: „ Knjiga je zakon“, „Mozak na žaru“, „Hrana za dušu“ i „Knjiga je mamac“) ovogodišnji festival pravi izvestan zaokret prema drugim vidovima umetničkog stvaralaštva: prema muzici- kroz koncerte tokom sva tri dana festivala- zatim ka vizuelnim umetnostima preko pratećih izložbi, i – naravno- kroz film kao simbiozu svih navedenih umetničkih formi.


Na četiri lokacije ( Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ Leskovac, Leskovački kulturni centar,Narodni muzej Leskovac  i klub „GRUV“) biće održana 33 programa, 4 prateće izložbe, 4 koncerta horova i orkestara, uz učešće više od 100 gostiju. Na ovaj način , Festival književnosti „THINK TANK TOWN“ definitivno postaje najveća nekomercijalna književna manifestacija na Balkanu.


Glavni program počinje otvaranjem izložbe „Naši umetnici u svetskom filmu“ (Arhiv Jugoslovenske kinoteke), a  nastavlja se promocijom časopisa „TFT“ i gostovanjem glavnog i odgovornog urednika Slobodana Šuljagića. Takođe, biće predstavljena i knjiga „Crno u koloru“, vrlo zanimljiva pisana opservacija crnog humora u našem filmu, a koju su priredili Vladan Matijević i Srđan Vučinić. O scenariju kao posebnoj književnoj formi govoriće Čarls Alverson, jedan od dobitnika „Oskara“ za rad na scenariju filma „Brazil“, dok će o jazz-u na filmu govoriti Miša Blam. Dragan Drobnjak govori o književnosti  i  filmu u Crnoj Gori, dok Nataša Đurica, psiholog, „posmatra“ film kao ogledalo PTSP-a , na primerima Skorsezeovog „Taksiste“, Ćiminovog „Lovca na jelene“ i „Jodžimba“ Akire Kurosave.


Pored glavnog programa , treba izdvojiti  i program „CUM MAGNA LAUDE“,  posvećen nagradama i manifestacijama od posebnog značaja: ove godine biće predstavljene nagrade „Disovo proleće“ Narodne biblioteke Čačak- uz učešće laureata Vojislava Karanovića i Živorada Nedeljkovića, „Drainčevi susreti“  Narodne biblioteke Prokuplje i nagrada „Slobodan Stojanović“ koju dodeljuje požarevačka biblioteka. Tu su još i  program „GRAD-GOST“ u kome će ove godine biti predstavljen Prag  ( posle Zrenjanina, Zaječara, Mostara i Beograda),  najpre   izložbom  akademskog slikara Radeka Mackea – naslovljenu kao „Olimpijski Prag“ -   a zatim i  gostovanjem književnog prevodioca Jana Doležala, čiji je prevod romana „VAR“ ušao u najuži izbor za ovogodišnju nagradu „Jozef Jungman“. Ne treba zaboraviti ni programe  „POEZIJA U PODNE“ i  „TAČNO U TRINAEST“ ... Počev od izložbe „Tri“ – u kojoj su trojica zaječarskih slikara prikazali sopstveni vizuelni doživljaj istoimene zbirke pesama Miloša Petkovića , preko predavanja Dragoljuba Ackovića o savremenoj romskoj književnosti,  pa do javnog čitanja poezije pobednika konkursa „Južni front“ na koji je ove godine prispelo više od 130 radova..


Novinu čini program „KAFA i KNJIGA“ – koji se održava u klubu „GRUV“ u 11 časova- u kome će gosti – uz besplatnu kafu  – biti u prilici da razgovaraju sa piscima : Sašom Mladenovićem ( „Vaše karte, molim“), Dušanom Gojkovim( „Pisanje na vodi“) i Sašom Stojanovićem( „Tačke topljenja“).


U muzičkom programu će učestvovati kamerni gudački orkestar „Amoroso“, vokalni kvartet „Libero“, gimnazijski hor „Viva voče“ i kvartet „Binički“.


Ono što ovaj festival posebno  izdvaja od prethodnih jeste kvalitetna i zanimljiva festivalska produkcija, u okviru koje će biti promovisana čak četiri festivalska izdanja. Počev od prvog izdanja jedne knjige Oskara Miloša  na ovim prostorima- pod naslovom „Pesme ljubavi i gneva“, u prepevu Dragana Tasića -  preko zbirke pesama  jednog od najtalentovanijih BiH autora mlađe generacije  Gorana Karanovića - koji će se predstaviti knjigom „Udarnike strijeljaju i nove pjesme“  - do prve antologije leskovačkih priča i pripovedača naslovljene kao „Velike priče Malog Mančestera“, a koja će biti predstavljena u posebnom programu dvosatnog  autorskog čitanja.


Posebnu poslastiću predstavlja izdavanje knjige Igora Mandića „Prijapov problem“, kojoj je sam autor dao podnaslov „Vulgarni eseji ili eseji o vulgarnosti“; biće ovo prilika da se kulturna javnost upozna sa drugačijim- a ipak dovoljno „subverzivnim“- Igorom Mandićem. Kao i tokom prethodnih festivala, i ovo izdanje – sada već po tradiciji – zatvara Ljuba Živkov svojim čitanjem novih tekstova iz kolumne „Lisica i ždral“.


U programu „Afterparty“ – 15. oktobra 2011. godine – nastupa Rade Šerbedžija koji će se predstaviti kazivanjem stihova po  sopstvenom izboru.

Generalni pokrovitelji manifestacije su : Grad Leskovac, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Službeni glasnik i Actavis.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..