Izdavačka kuća Booka objavila je roman „Nebesa“ američke spisateljice Sandre Njuman, očaravajući spoj istorijske fikcije, putovanja kroz vreme i ljubavne priče. Iz gotovo idilične 2000. godine bez zagađenja i siromaštva, u kojoj Džordž Buš mlađi nije pobedio na predsedničkim izborima, glavna junakinja se u snovima prenosi u elizabetansku Englesku. Sve što uradi dok sanja, utiče na sadašnjost, koja se postepeno menja nagore. Ona je jedina koja se seća boljeg sveta, dok svi ostali misle da gubi razum. Dok svoju junakinju seli između prošlosti i sadašnjosti koja se menja pod uticajem njenih postupaka četiri veka ranije i u kojoj nailazi na nerazumevanje okoline, Njuman postavlja pitanje da li je čovečanstvo osuđeno na propast i koliko zaista možemo poznavati neku osobu, čak i ako je volimo.

Njujork tajms buk rivju za „Nebesa“ piše da su „nalik na kameleona, neobičan i prelep hibrid“ i da je „samouverena proza Njuman u isto vreme senzualna i kontrolisana“, dok Gardijan ističe da „genij Sandre Njuman leži u finom balansiranju vremenskih tokova i svetova tako da sve deluje besprekorno – da ne pominjemo i veoma zabavno“.

Sandra Njuman rođena je 1965. u Bostonu. Predavala je književnost na nekoliko američkih univerziteta, a njeni radovi su objavljivani u časopisima Harpers, Granta i drugim publikacijama. Živi i radi u Njujorku. Njen prvi roman „Jedino dobro što je iko ikad učinio“ objavljen je 2002. i nominovan za Gardijanovu nagradu za debitantsku knjigu. Osim romana, napisala je vodič kroz zapadnu književnost „Preživeti zapadnu književnost: kako čitati klasike bez straha“, i zajedno s mužem Hauardom Mitelmarkom vodič za pisce „Kako se ne piše roman“. „Nebesa“ su njen četvrti roman.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..