Izdavačka kuća Booka krajem maja objavila je nesvakidašnji roman „Mladenka kostonoga“ zadarskog pisca Želimira Periša. Kroz postmoderni mozaik proze, deseterca, inkvizicijskih i etnoloških zapisa, enciklopedijskih unosa, muzičke proze i recepata Periš u nelinearnoj naraciji u 52 poglavlja ispreda ep o veštici Gili smešten u 19. veku od Dalmacije preko Istre do Austrije. U priči o ženi koja je ismevala sveštenstvo i vlast dok je lečila, negovala i štitila druge, pre svega žene, a koja je zbog svog drugačijeg izgleda, shvatanja i otvorenosti bila meta progona uskogrudih licemera, Periš opisuje zadrt, okrutan, navodno bogobojažljiv svet pun predrasuda koji, iako dva veka dalek, deluje veoma blisko.

Vešto se poigravajući intertekstualnošću i metafikcijom, „Mladenka kostonoga“ odražava savremene probleme i predstavlja potresnu priču o položaju žene, majčinstvu, nepravdi i muci.

„Mladenka kostonoga“ je proglašena za najbolji hrvatski roman 2020. u izboru Tportala. „Ovaj neizmerno razigran i samo naizgled razbarušen, a zapravo pomno promišljen i ambiciozan roman izbrušene rečenice, koji je iziskivao opsežan istraživački rad, kako na faktografiji, tako i na govorima raznih područja kojima Gila putuje, smatramo jedinstvenim književnim delom koje obiluje humorom i ironijom“, naveo je žiri Nagrade Tportal.

„Ovo je veliki, veštičji, emancipatorski, revolucionarni roman, koji nas štiti od budale u nama i od budala oko nas“, napisao je Miljenko Jergović, dok je Emir Imamović Pirke ocenio da je reč o „impresivnom romanu, kako sadržajem tako i obimom, kako strukturom tako i stilom, kako humorom tako količinom emocija.“

Želimir Periš, rođen 1975. u Zadru, dosad je objavio zbirku priča „Mučenice“ (2013), romane „Mima i kvadratura duga“ (2014) i „Mima i vaše kćeri“ (2015), zbirku pesama „x“ (2016), roman „Mladenka kostonoga“ (2020), koji je pored nagrade Tportala za roman godine dobio i nagradu „Kočićevo pero“. Prošle godine je objavio i slikovnicu „Straška postavlja teška pitanja“.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..