PATAGONIABorhes: „Koliko god puta  posetili Patagoniju , uvek vam se čini da je vidite prvi put“
Institut Servantes organizuje u četvrtak u 18h predavanje o Argentini, zemlji čudesne lepote i turbuletne istorije.
Predavanje će održati u Svečanoj sali Mirjana Stanojlović, prevodilac i pisac eseja i putopisa koji se redovno objavljuju na sajtovima B92, časopisu „Travel“ i u „Politici“. Mirjana Stanojlović prikazaće na predavanju fotografije sa putovanja i upoznaće nas sa lepotama i tajnama Buenos Ajresa i nepregledne Patagonije.

Mirjana Stanojlović, pisac putopisa iz celog sveta, održaće u Institutu Servantes po prvi put predavanje o Argentini, zemlji koja očarava već vekovima turiste i umetnike iz celog sveta.

Zahvaljujući ovom predavanju imaćemo prilike da „otputujemo“ u božanstveni Buenos Ajres i da otkrijemo tajne prestonice tanga. Nakon prestonice Argentine putem privatnih fotografija odvešće nas do nepregledne i nama nepoznate Patagonije, poznate po glečerima od kojih se posebno izvaja Perito Moreno, jedini na planeti koji konstatno raste. Perito Moreno, koji se nalazi u nacionalnom parku „Los Glaciares“ zaštićenom od strane UNESCA, dobio je ime po istraživaču Francisku Morenu, prvom argentinskom istraživaču Patagonije. Posetioci predavanja uživaće u posebnom predavanju i saznaće o istoriji, kulturi, gastronomiji jedne od najlepših zemalja na svetu.

Mirjana Stanojlović diplomirala je engleski jezik i književnost. Bavi se slikanjem i pisanjem eseja i putopisa koje objavljuje na sajtovima B92, Klub putnika, časopisu Travel i u Politici. Sa velikim zadovoljstvom upoznaje razne gradove sveta, ali i arheološke lokalitete starih naroda i prirodne lepote i fenomene na malo posećenim i udaljenim delovima planete. Mirjana Stanojlović svoje putopise piše na osnovu proverene literature i nakon ozbiljnog proučavanja i karakteristično je da ne citira vodiče i Internet sajtove. Zahvaljujući velikom obrazovanju njeni putopisi su mnogo više od upoznavanja jedne zemlje, oni su kulturni vodiči kroz najrazličitije predele.


<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..