U ponedeljak, 7. marta u 19 sati u Velikoj sali Jugoslovenske Kinoteke, biće održana promocija monografije o Nedi Arnerić “Čarobna melanholija” autorke Anite Panić, koju je objavio Filmski centar Srbije. Na promociji će govoriti filmski reditelji Lordan Zafranović i Dejan Karaklajić, pozorišna rediteljka Milica Kralj, glumac Svetozar Cvetković, urednik izdanja Miroljub Stojanović, i autorka Anita Panić. Ova luksuznа monografija na 270 strana dočarava život i delo  velike filmske zvezde, Nede Arnerić. Knjigu čini osam poglavlja u kojima je analitično i sa puno zanimljivih detalja Anita Panić predstavila život i stvaralaštvo jedne od najvećih filmskih glumica Srbije i nekadašnje Jugoslavije.

Detaljno i sa obiljem arhivske gradje rasvetljava se filmska, ali i bogata televizijska i pozorišna karijera Nede Arnerić. Ovu monografiju uzbudljivom čine i svedočenja njenih kolega sa kojima je svojevremeno delila kadar u tim delima. Knjiga je obogaćena i brojnim arhivskim fotografijama, od kojih su neke malo poznate široj javnosti. Urednik izdanja je Miroljub Stojanović, a dizajner Borut Vild.

Neda Arnerić je u karijeri dugoj skoro pola veka, odigrala  uloge u 40 pozorišnih predstava i preko stotinu filmova. Prvu ulogu dobila je sa samo 13 godina, u filmu “San” kod Puriše Đorđevića. Samouvereno je vladala kadrom, a kamera ju je naprosto obožavala, da bi već sa 15 godina, u tinejdžerskom hitu “Višnja na Tašmajdanu”, postala prava domaća zvezda. Njen glumački talenat i harizmu na velikom platnu uočili su u ranoj mladosti i stranci, te je brzo usledila i međunarodna karijera. Iako veoma mlada, donela odluku da joj ne treba veliki novac i svetska slava, već se opredelila da ostane u svojoj zemlji. Srebrna i Zlatna arena u Puli i Nagrada za životno delo “Pavle Vuisić”, bile su dokaz njene glumačke posvećenosti.

Anita Panić je dugogodišnja televizijska autorka, dokumentaristkinja i spisateljica. Karijeru  je započela na Radio Beogradu  kao autorka emisija iz kulture, pisala je kratke priče i scenarija za radijski program.  Više od dve decenije radila je  na Televiziji  Beograd  i kao  i scenaristkinja i rediteljka,  realizovala je  preko stotinu dokumentarnih emisija i filmova, za koje je nagrađivana  na međunarodnim festivalima.  Pisala je  feljtone za dnevne novine, desetine tekstova za časopise, filmska scenarija, a 2002. bila  direktor i izvršni producent kratkog-igranog filma “Spleen” srpsko-engleske koprodukcije. Autorka je nekoliko dramskih tekstova. Članica je Udruženja filmskih umetnika Srbije  i radi kao slobodni umetnik.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..