U okviru Ersamus+ partnerstva “Upoznajmo evropske susede u trećem dobu” (DENTA) osam organizacija iz šest evropskih zemalja (Nemačke, Bugarske, Rumunije, Srbije, Italije i Francuske) su od oktobra 2019. do septembra 2021. godine zajedno radili na otkrivanju života suseda starijih od 60 godina. Članovi timova su sproveli 120 intervjua putem kojih su, na ovom jedinstvenom evropskom projektu, saznali o tome kako sugrađani u trećem dobu žive, koji su im hobiji, interesovanja, izazovi i želje, a nadasve koje su njihove životne priče. Važan prioritet je socijalna inkluzija starih ljudi, te su kroz projekat oni dobili priliku da se njihovo mišljenje čuje, da im se ukaže poštovanje kao predstavnicima izuzetno važne grupe u našim društvima. Štaviše, kroz intervjue je potcrtana važnost starih za mlade generacije i ljude u trećem dobu u drugim evropskim državama a kako bi videli kakva je starost drugih.

Rezultati su predstavljeni na sajtu projekta denta-europe.eu Na njemu se može pročitati više od 120 intervjua na engleskom i na nacionalnim jezicima te pogledati više od 24 video zapisa studija slučaja. Razvoj istorijske „vremenske linije“ i prikupljeni socio-ekonomski podaci pomažu da se intervjui razumeju u kontekstima različitih društvenih i socio-političkih uslova ove generacije u različitim državama. Analiza svih intervjua omogućila je poređenje životnih uslova seniora, njihovih aktivnosti i interesovanja.
 
Ovaj projekat je bio značajna prilika da produbimo našu saradnju i međusobno razumevanje među evropskim susedima. Izgrađen je most između generacija i među susedima iz drugih evropskih zemalja, takoreći veza prijateljstva je stvorena od Crnog mora preko Evrope i Mediterana do Atlantika. Rezultati intervjua, susreti i saradnja doprineli su smanjenju predrasuda i jačanju svesti o zajedničkoj Evropi. - rekla je koordinatorka DENTA projekta Karmen Štadelhofer.
 
Koordinator projekta bio je Institut za živo i daljinsko učenje ILEU iz Ulma (Nemčaka) a partneri su bili Univerzitet u Ruse „Angel Kančev“ (Bugarska), Platforma AGORA iz Sofije (Bugarska), Univerzitet za treće doba pri Univerzitetu u Frankfurtu „Johan Volfgang Gete“ (Nemačka), LSFTB – Liga pisaca Banat iz Temišvara (Rumunija), Zavod za proučavanje kulturnog razvitka iz Beograda (Srbija), UNISULKY – Narodni univerzitet Sulcis sa Sardinije (Italija) i ADAPHM – Asocijacija za očuvanje i promociju istorijskog nasleđa Morbijana iz Vana (Francuska).
 
Svaka od osam partnerskih organizacija je formirala i podržavala grupu polaznika koji su kroz projekat blisko sarađivali i na online sastancima, međusobno i sa drugim grupama, razmenjivali znanja i iskustva stečena tokom realizacije projekta. Polaznici su prošli obuku u oblastima sprovođenja intervjua, kreativnog pisanja, fotografisanja i obrade fotografija, desktop istraživanja, prevođenja, korišćenja medija i alata za video konferencije. Uprkos Kovid-19 pandemiji, grupe su kontinuirano radile koristeći savremene informaciono-komunikacione tehnologije. Medijska pismenost polaznika je značajno ojačana, promovisan je društveni i interkulturalni dijalog, a principi celoživotnog učenja su internacionalizovani.
 
Na žalost, zbog Kovid-19 pandemije, četiri od šest planiranih sastanaka partnera su održani online. Takođe, jula 2020. godine online se održala i konferencija „Sharing beyond borders - New ways of care, communication and cooperation of older people along the Danube and in Europe in times of COVID-19”. Uprkos promenjenim uslovima u kojima je projekat realizovan, zalaganjem svih partnera i njihovoj otvorenosti za nove tehnologije, postignuti su značajni rezultati.
 
Više o projektu pročitajte na stranicama: www.denta-europe.eu i zaprokul.org.rs/denta-cir

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..