Radovi Kler Bro i Ilije Jakovljevića, ovogodišnjih izabranih autora u programu Ukrštenih strip rezidencija između Francuske i Srbije, predstavljaće jedan od izložbenih segmenata Nova festivala, koji će se održati od 5. do 15. oktobra u Galeriji Milorada Bate Mihailovića u Pančevu. U ovoj postavci biće izloženi radovi oba autora, iz njihovog stvaralačkog opusa nastalog pre rezidencijalnog boravka u Angulemu i Pančevu. Kler Bro (1981) će svoju rezidenciju imati u Pančevu tokom oktobra 2021, kada će biti i gošća sedmog izdanja Nova Festivala u Pančevu. Diplomirala je na Visokoj školi lepih umetnosti u Anžeu.

Pri izdavačkoj kući Association objavila je stripove Mambo (2011, ovenčan nagradom Artemizija za najbolji ženski strip 2012. godine) i Alma (2014), a za izdavačku kuću Casterman adaptirala je jednu disertaciju iz sociologije pod naslovom Gradilište – zabranjen pristup (2016). Trenutno završava Cmizdrenje, urnebesnu francusku tragikomediju u formi stripa, kao i strip za kuću Casterman pod naslovom Šuma, istraga Kler Bro. Završila je i svoju prvu knjigu za decu, Poni u Parizu, koju je u januaru 2021. objavila izdavačka kuća L’Ecole des Loisirs.

Ilija Jakovljević (1995) se od 2016. bavi andergraund stripom, koje je prvobitno objavljivao na svojoj Fejsbuk stranici. U periodu 2016-2019. objavljuje fanzine „Vrag & Sin”, „Septička Jama”, „Oktobarfest 1 i 2” i „Satanico”. Poslednjih godina njegovi radovi bili su izlagani na Festivalu Srpskog Podzemlja u Novom Sadu, 24h Crtanja Stripova u Beogradu i NOVA Festivalu u Pančevu. Od 2020. objavljuje fanzin „Slepac".

Pored dosadašnjih radova Kler Bro i Ilije Jakovljevića, u izložbenom segmentu posvećenom delima užeg kruga kandidata i kandidatkinja sa konkursa za drugi program Ukrštenih rezidencija u oblasti stripa između Francuske i Srbije, biće predstavljeni i njihovi projekti na kojima su radili ili će raditi tokom umetničkih rezidencija. „Big Rock Energy” naziv je projekta koji je Jakovljević prijavio na konkurs, a radi se o Sci-Fi komediji koja kroz lowbrow humor želi da ukaže na destruktivno ponašanje prema životnoj sredini, kao i važnost poštovanja različitosti, dok će Kler Bro predstaviti projekat La Chiâle“ (Cmizdrenje), fiktivnu priču u boji o pustolovinama glavne junakinje kojoj se dešava čitav niz neprijatnih stvari, usled kojih ona tone u stanje paklene plačljivice.

Nova festival organizuje Agencija KomunikArt, uz podršku Francuskog instituta, Ministarstva kulture i informisanja, Grada Pančeva, i u partnerstvu sa Kulturnim centrom Pančeva.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..