BGsajamKnjigaOve godine sajam knjiga biće otvoren u nedelju 23. oktobra i trajaće jedan dan duže do 30. oktobra. Izlagački koncep je savremena svetska i domaća izdavačka produkcija, predstavljanje pisaca, promocije i drugi prateći programi izdavača biće predstavljeni i na ovogodišnjem, 56. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.


Konceptom po izložbenim celinama razdvojeni su izdavači od knjižara, a on podrazumeva i pregledniju sajamsku prezentaciju i veći izložbeni prostor.

U hali 1 Beogradskog sajma, pored zemlje počasnog gosta, nalaziće se domaći i strani izdavači - isključivo sa sopstvenim izdanjima. Domaći i strani izdavači, distributeri i knjižari nalaziće se u parteru hale 4, dok će na galeriji ove hale biti antikvarne i korišćene knjige. Državne institucije i ustanove svoju izdavačku produkciju i projekte predstaviće u hali 1a. Nacionalne prezentacije i strani izdavači, izdavači koji za osnovnu delatnost imaju obrazovanje, izdavači školske i stručne literature nalaziće se u hali 2a.
Na  površini od 30 091 bruto kvadratnih metara, predstaviće se preko 800 izdavača iz zemlje i inostranstva.

Slogan je "Knjige spajaju ljude".

Počasni gost: portugalski jezik. Moto nastupa počasnog gosta je – Jedan jezik, mnoge kulture. Ove godine, portugalski jezik, kojim govori 250 miliona ljudi u svetu, umesto zemlje, imaće počasno mesto na Sajmu knjiga u Beogradu. Portugalski jezik i književnost osam  luzofonih zemalja (Angola, Brazil, Gvineja Bisao, Zelenortska ostrva, Istočni Timor, Mozambik, Portugal, Sao Tome e Prinsipe) biće predstavljen publici Beogradskog sajma knjiga. Ambasade Angole, Brazila i Portugala koje imaju svoje ambasade u Srbiji, u ime ostalih luzofonih zemalja, pripremaju raznoliki književni i kulturni program uz prisustvo autora i umetnika koji će predstaviti svoje knjige i kulturu zemlje iz koje dolaze.

Izdavači iz inostranstva: pored ovih zemalja na ovogodišnjem Sajmu knjiga učestvuju izdavači iz Austrije, Nemačke, Francuske, Holandije, Španije, Češke, Rumunije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Izraela, Irana, Japana, Kine, Rusije i Belorusije.

EUNIC: Zajednički nastup na 56. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga imaju četiri instituta za kulturu iz zemalja Evropske unije u Beogradu: Austrijski kulturni forum, Francuski institut, Gete institut i Institut Servantes. Upoznavanje publike sa zemljama i kulturama koje predstavljaju, odvijaće se kroz program koji sadrži „EUNIC – kviz“ čiji će pobednici dobiti vredne nagrade, koncert na više jezika i ekološki atelje.

EUNIC čine Instituti za kulturu država Evropske Unije koji među sobom stvaraju mreže ostvarujući uspešnu saradnju. Njegov cilj je da poboljša i širi kulturnu raznolikost i razumevanje među evropskim društvima i da učvrsti međunarodni dijalog i kulturnu saradnju sa zemljama van Evrope.

Forum Sajma knjiga: pokreće važne strateške teme izdavaštva i književne produkcije, ali i teme fenomenologije knjige, odnosa knjige i medija, predstavljanja knjige u javnosti. Uz učešće pisaca, urednika, izdavača, univerzitetskih profesora, novinara, vruće teme i moguće polemike, svakog sajamskog dana u podne!

Teme Foruma Sajma knjiga:

Treba li knjizi PR?
Sufinansiranje izdavaštva:pomoć ili obmana?
Biblioteke budućnosti
Pravopis i pismenost
Elektronski svet knjige i informacija

Ćaskaonice: Pekiću u čast razgovaraće se o istoriji rata i zločina, sarkastičnim regionalnim  istorijama i istorijama mašte i košmara.

Strip radionice: strip programi pokazuju kako književnost druguje sa (prividno) vanknjiževnim likovima uz podršku „stripadžija“ iz zemlje i sveta.

Poezija i okružje: dovodi nove pesničke prakse: živu pesničku reč i nove strategije u istraživanju odnosa jezika i sveta.

Sedmi godišnji susret bibliotekara: tema ovogodišnjeg susreta bibliotekara Srbije je „Novi Zakon o obaveznom primerku publikcije“.

Izložbe: pored izložbe počasnog gosta, biće priređene i izložbe:„Ivo Andrić“, „Branko Miljković“, „Tekelija“, „Česlav Miloš“, „Fotografije prvih izdanja knjiga Dositeja Obradovića“, „Slobodan Selenić“, „Borislav Pekić, „Kultura ćirilice“, „Dani ćirilice“, „Tipografska škola ćirilice – Tipometar“, „Preobraženja - 20 godina“ i „Ilustracije i stripovi“.

Izdavači predstavljaju: svoja nova izdanja i autore. Tokom ovih programa na štandovima svojih izdavača učestvovaće brojni savremeni srpski i svetski pisci.

Školski dan: 27. oktobar 2011. Sajamski dan posvećen organizovanim posetama učenika, nastavnika, studenata i profesora. Izdavači pripremaju poseban sadržajan program namenjen đacima, studentima i profesorima.

Porodični dan: 25. i 26. oktobar 2011. porodicama će biti omogućeno da posete sajam knjiga uz posebne popuste.

Nagrade međunarodnog beogradskog sajma knjiga:
Izdavač godine
Izdavački poduhvat godine
Dečija knjiga

Novinu ovogodišnje manifestacije predstavlja sistem ocenjivanja produkcije u kome izdavači samim učešćem na Sajmu knjiga automatski konkurišu za nagrade, bez posebnog prijavljivanja.

Pored  tradicionalnih nagrada za izdavaštvo  biće dodeljena i nagrada  „Dositej Obradović“ koja se svake godine dodeljuje stranom izdavaču sa kontinuiranim  doprinosom u objavljivanju i promociji srpske književnosti.

Otvorena knjiga: poslednjeg dana Sajma knjiga predstavnik luzofonih zemalja svečano će predati Otvorenu knjigu predstavniku Mađarske, zemlji koja će biti počasni gosti 57. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga 2012. godine.

Radno vreme Sajma knjiga: od 10 do 21h. Još jedna novina ovogodišnje manifestacije je produženo radno vreme za jedan sat.

Ulaznice: cena ulaznica na 56. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga ostale su nepromenjene u odnosu na prošlu i predprošlu godinu - pojedinačna ulaznica je 250, ulaznica za grupne posete 150 dinara. Cena porodične ulaznice je 600 dinara.
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..