U okviru projekta „Isidora nas sluša“, u četvrtak 05. avgusta 2021, od 19 časova, u Kući kralja Petra I (Vase Pelagića 40, Senjak) biće održana promocija 7. broja časopisa Književna fantastika. O časopisu će govoriti autori zastupljenih tekstova: dr Ljiljana Gavrilović, dr Monja Jović, dr Adrijan Sarajlija, Nebojša Petković, Mladen Milosavljević, kao i urednici dr Mladen Jakovljević i Dragoljub Igrošanac. Modertor promocije biće književnica i autorka projekta „Isidora nas sluša“ Laura Barna. Književna fantastika izlazi jednom godišnje kao plod saradnje sajta za promociju fantastične književnosti Art-Anima.com i Kontrast izdavaštva.

Časopis zadržava kontinuitet tradicionalnog prikaza i predstavljanja domaćih, regionalnih i svetskih ostvarenja na polju horora, naučne i epske fantastike, kao i uvid u aktuelnu srpsku i svetsku produkciju fantastičkog literarnog stvaralaštva.

Novi broj Književne fantastike, s novim i starim autorima, donosi oglede, eseje, osvrte, intervjue, portrete, prevode, prikaze, kao i tematski blok posvećen Reju Bredberiju, povodom jubileja 100 godina od rođenja tog plodnog i uticajnog stvaraoca fantastike.

Objektivne okolnosti u vezi sa epidemijom koronavirusa, učinile su da se u raznim segmentima časopisa progovori i o mestu bioloških i drugih opasnosti u naučnofantastičnim delima. Upravo pitanja važnosti fantastike za razumevanje stvarnosti koja nas okružuje, biće u fokusu izlaganja učesnika promocije.

Koliko nam naučna fantastika pomaže da prevladamo pandemiju? Da li tehnologija u rukama moćnih predstavlja pretnju za čovečanstvo? Da li je nasilje u ljudskoj prirodi? Može li fantastika biti oružje protiv straha od sutrašnjice? Da li je moguće uspostaviti ravnotežu reda i haosa? Koliko su realne priče nerealnih svetova? – samo su neka od pitanja o kojima će biti reči na predstavljanju novog broja Književne fantastike.

Projekat „Isidora nas sluša“ realizuje se u saradnji sa Gradskom opštinom Savski venac, Kućom kralja Petra I i Udruženjem građana „Organizacija“, uz podršku Ministarsta kulture i informisanja Republike Srbije.

Ulaz na promociju je slobodan.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..