Akademska knjiga iz Novog Sada objavila je knjigu SUMRAK DEMOKRATIJE. Sirenski zov autoritarizma istoričarke, novinarke i dobitnice Pulicerove nagrade En Eplbaum. Ona u svojoj novoj knjizi analizira opadanje demokratije i uspon desničarsko-populističke politike sa snažnim autoritarnim tendencijama, i to na primerima Poljske, SAD, Velike Britanije, Mađarske i Španije. Posebnu pažnju En Eplbaum poklanja ulozi intelektualaca koje, sledeći Ž. Bendu, naziva službenicima (clers) koji su ponudili intelektualno opravdanje za potonuće u autoritarizam, iako su ceo pređašnji život posvetili borbi za demokratski poredak.

Sumrak demokratije pokušava da osvetli motivaciju tih ljudi i posledice njihovih dela: jedni se rukovode ličnim razlozima, druge je obuzelo „kulturno očajanje“ i opasna „nostalgija restauracije“, dok je kod nekih posredi to da nikada nisu ni bili demokrate.

Anne Elizabeth Applebaum, rođena 25. jula 1964 godine, američka je novinarka i istoričarka i spoljnopolitička kolumnistkinja za Vašington Post, i viša je saradnica Instituta Agora na Univerzitetu Džon Hopkins.  Takođe je i profesorica prakse u Londonskoj Školi Ekonomije, gde vodi Arenu, program o dezinformacijama i propagandi. Između ostalih nagrada, osvojila je i Pulicerovu nagradu, za Gulag: Istorija, 2004. godine, Cundilovu nagradu za Gvozdenu zavesu, 2003. godine i nagradu Daf Koper za Crvenu glad: Staljinov rat protiv Ukrajine.

Knjigu možete kupiti na sajtu LINK >>

<<  Avgust 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..