Zavod za proučavanje kulturnog razvitka predstavlja medijski događaj godine: jubilarni peti BEOGRADSKI KONTRAPUNKT, koji će biti održan u utorak, 22. juna u 11 časova putem lajv strima na Fejsbuk stranici i Jutjub kanalu Zavoda. BEOGRADSKI KONTRAPUNKT je međunarodna konferencija koja se realizuje u saradnji Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije kao pokretača i Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka kao realizatora. Ona godinama unazad  okuplja umetnike i mislioce iz različitih delova sveta. Pozdravnu reč uputiće Maja Gojković, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja.

Zašto baš „BEOGRADSKI” KONTRAPUNKT“? Beograd je mesto kontrapunkta, navikao da bude pozornica, ne samo sudara nego i susreta. „KONTRAPUNKT“ je prilika za razgovor o pitanjima koja se tiču zajedničkih i bitnih iskustava, a na koje se, sa raznih ličnih i geokulturnih tačaka, mogu pružiti različiti odgovori, uz mogućnost da se te razlike usklade u jedan široko zasnovan pogled, kao u muzičkom kontrapunktu.

Ovogodišnji BEOGRADSKI KONTRAPUNKT otvara seriju događaja kojima se obeležava 60-godišnjica dodele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću, čija se dela i dalje objavljuju širom sveta. Naš najprevođeniji pisac, čije delo povezuje kulture i narode, govori nam mnogo o nama samima i pomaže da se orijentišemo u svom vremenu. Zato mislimo da nam Andrić i njegovo delo nude mogućnost da se baš njemu obratimo sa pitanjem „Kuda dalje?“ - o tome koje su osnove za prevazilaženje današnjih kulturnih sporova.

Učestvuju eminentni gosti iz regiona: Elizabeta Šeleva, poznata književnica i univerzitetska profesorka iz Severne Makedonije, predsednica Udruženja Nezavisnih pisaca Makedonije i članica makedonskog PEN centra; Miro Vuksanović, jedan od najznačajnijih srpskih pisca, akademik i predsednik UO Andrićeve zadužbine; Đorđe Matić, istaknuti pesnik i esejista iz Hrvatske; Zoran Milutinović, međunarodno priznati profesor južnoslovenskih književnosti na Univerzitetskom koledžu London. Specijalni gost je profesor dr. Darko Tanasković, čuveni orijentalista, uvaženi diplomata i bivši ambasador u Republici Turskoj, Azerbejdžanu i Vatikanu i ambasador Srbije pri Unesku.

Moderator ovogodišnjeg Beogradskog kontrapunkta biće Aleksandar Gajšek , novinar i autor čuvene emisije „Agape“.

BEOGRADSKI KONTRAPUNKT prvi put je održan 2017. godine i do sada je na njemu učestvovalo 24 gostiju iz 14 zemalja, a ove godine po peti jubilarni put pokreće jedno od najvažnijih pitanja KUDA DALjE?

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..