Izdavačka kuća Booka nastavlja sa praksom objavljivanja najkvalietnije recentne književne produkcije, a sada sa posebnim zadovoljstvom najavljujemo dve sjajne knjige dve talentovane spisateljice, jedne  Francuskinje i jedne koja pristiže iz naše zemlje kao jedan od najtalentovanijih novih književnih glasova. Karin Tuil rođena je 1972. godine u Parizu. Do sada je objavila jedanaest romana, a pisala je kratke priče i tekstove za časopise. Njena dela su prevođena na engleski, italijanski, grčki, holandski, kineski i nemački jezik. Ana Miloš je rođena 1992. u Beogradu. Objavila je zbirku priča „Kraj raspusta“ (2019) i zbirku poezije „Govori grad“ (2020). Dobitnica je nagrada „Miodrag Borisavljević“ (2016) i „Đura Đukanov” (2019). 

LJUDSKA POSLA – KARIN TUIL

Siva zona seksualnih odnosa i različite percepcije istog događaja nalaze se u srcu ovog romana. Pomoću slučaja silovanja u francuskim visokim društvenim krugovima, Karin Tuil ogoljuje probleme današnjeg društva: privilegovanost i zloupotrebu moći, nasilje nad ženama, život pod lupom medija i medijski linč.

Glavni protagonisti su prominentni članovi društva: Žan je slavan i iskusan novinar, Kler je njegova trideset godina mlađa supruga, poznata po feminističkom angažmanu. Njihov brižljivo građen imidž uspešnog para se drži sve do trenutka kada njihovog sina Aleksandra, studenta prestižnog univerziteta, ćerka Klerinog ljubavnika ne optuži za silovanje.

Ovaj upečatljiv, intrigantan i inteligentan roman govori o medijima, novinarstvu, politici, društvenim mrežama, ali i o feminizmu, pristanku na seksualni odnos i bezosećajnosti sudskog mehanizma.

Roman je inspirisan čuvenim slučajem iz SAD, kada je studentkinja Univerziteta Stanford, Šanel Miler (Chanel Miller), optužila Broka Tarnera (Brock Turner) da ju je silovao 2015. godine. „Tokom suđenja“, izjavila je Tuil u intervjuu za Harec (Haaretz), „otac optuženog je izjavio nešto što me je šokiralo: da je uništenje brilijantne budućnosti njegovog sina ’prevelika cena za 20 minuta akcije’.“

Sama autorka je, pripremajući se za roman, provela dve godine prateći sudske procese za silovanje. Odlučila je da o suđenju piše iz ugla optuženog, jer je prateći procese za silovanja „primetila da muškarci ne razumeju ili ne žele da razumeju svoje postupke“, rekla je Tuil.

Francuski Figaro (Le Figaro Magazine) „Ljudska posla“ naziva „Pariskom lomačom taštine“, dok Nuvel obzervatur (Le Nouvel Observateur) u recenziji navodi da je to „majstorski roman koji ispituje postepenu destrukciju odnosa između muškaraca i žena“.

Karin Tuil rođena je 1972. godine u Parizu. Do sada je objavila jedanaest romana, a pisala je kratke priče i tekstove za časopise Mond (Le Monde 2), Ekspres (L’Express), El (Elle) i Livr ebdo (Livres Hebdo). Njena dela su prevođena na engleski, italijanski, grčki, holandski, kineski i nemački jezik. Za roman „Six mois, six jours“  dobila je nagradu „Roman News“ (2011), za roman „L'Insouciance“ nagradu „Landerneau“ (2016), dok su „Ljudska posla“ 2019. ovenčana nagradom „Interallié“ i Gonkurovom nagradom gimnazijalaca.
 
Njena dela su adaptirana za pozorište i film, a Karin Tuil je odlikovana ordenom Reda umetnosti i književnosti u rangu oficira.
 
Roman je sa francuskog prevela Olja Petronić.

KRAJ RASPUSTA – ANA MILOŠ

Miloš je u zbrici „Kraj raspusta i druge priče“ stvorila autentičan pripovedni svet s upečatljivim likovima, pogotovo ženskim, koji tematizuju probleme sadašnjice s čijim se indirektnim posledicama oni suočavaju.

Isečci iz života ističu samoću, pokidane emotivne veze, socijalnu tenziju i međusobno nerazumevanje. Iza svakog lika kriju se emotivne napukline i izgubljenost koja ih sprečava da se uklope u društveno nametnute uloge.

Neorealističke priče se kreću u luku od porodičnih odnosa, preko književnosti i kriminalističkog sižea, do fantazmagorične groteske.

Osećaj za važnost detalja, ekonomičan izraz, dinamičko pripovedanje i zgusnutost emocija karakteristične su za priče Ane Miloš.

„Kraj raspusta i druge priče“ je knjiga koja oslikava duh književnog trenutka. „Fantastično i groteskno u njenom literarnom tkanju oduševilo bi jednog Dina Bucatija“, navodi spisateljica Ana Vučković, dok spisateljica Lana Bastašić ističe da je proza Ane Miloš „utemeljena u detalju, oslobođena patetike i – što je rijetkost u domaćoj književnoj produkciji – neopterećena stilom koji služi samom sebi“.

Ana Miloš je rođena 1992. u Beogradu. Objavila je zbirku priča „Kraj raspusta“ (2019) i zbirku poezije „Govori grad“ (2020). Dobitnica je nagrada „Miodrag Borisavljević“ (2016) i „Đura Đukanov” (2019).

Zbirka „Kraj raspusta“ našla se u širem izboru za „Andrićevu“ nagradu, kao i u užem izboru za nagradu „Edo Budiša“. Ta zbirka je 2020. godine dopunjena s osam novih priča i ove godine izdata pod nazivom „Kraj raspusta i druge priče“.

Priče i pesme objavljivala je u časopisima: Povelja, Polja, Beogradski književni časopis, Letopis Matice srpske, SENT, Dometi, Rukopisi 39, kao i u onlajn časopisima: libartes.rs, booke.hr, lupiga.com, strane.ba, eckermann.org.rs, astronaut.ba, kriticnamasa.com.

Zbirka priča Ane Miloš najavljuje uzbudljivo novo ime i već sada se kvalifikuje za književno otkriće godine u Srbiji.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..