Udruženje KROKODIL je ponosni kreativni partner Beogradskog centra za bezbednosnu politiku koji zajedno sa još tri organizacije – CRTA, Partneri Srbija i Nacionalna koalicija za decentralizaciju, organizuje 8. i 9. aprila od 10 sati onlajn konferenciju pod nazivom „Građani imaju moć“ koja će okupiti aktiviste, borce za ljudska prava i uzbunjivače iz Srbije sa ciljem da se otvori debata o najvećim problemima sa kojima se suočavaju, kako ih prevazilaze, kako unaprediti njihov položaj i kako ohrabriti građane da im se priključe u borbi za bolju i pravedniju zemlju.

Šta je postignuto uzbunjivanjem javnosti u aferama o kojima bruji ceo svet? Kakav je osećaj spasiti reku ili šumu od onih koji bi da ih unište? Sa kojim problemima se suočavaju aktivisti i uzbunjivači u Srbiji? Kako unaprediti njihov položaj? Kako mi ostali da im pomognemo? Kako da budemo saučesnici u borbi za bolju i pravedniju zemlju? Ovo su neke od tema koje će biti pokrenute na dvodnevnoj konferenciji Građani imaju moć, koja će okupiti aktiviste, borce za ljudska prava i uzbunjivače iz Srbije kako bi se otvorila debata o najvećim problemima sa kojima se suočavaju, kako ih prevazilaze, kako unaprediti njihov položaj i kako ohrabriti građane da im se priključe u borbi za bolju i pravedniju zemlju. Razgovaraćemo i o tome zašto imaju potrebu da ne ćute i ne žive spuštenih glava, već da uzimaju svoj život u svoje ruke. Govorićemo o tome kako je to biti nacionalni heroj a nemati vojnu uniformu, već plašt slobode. Čućemo kakav je osećaj spasiti reku ili šumu od onih koji bi da ih unište, ili šta se postiže uzbunjivanjem javnosti u aferama o kojima bruji ceo svet.

Na konferenciji će o izazovima na koje nailaze uzbunjivači u Srbiji govoriti Aleksandar Obradović, uzbunjivač i radnik fabrike naoružanja „Krušik“, Rodoljub Šabić, advokat, Vuk Cvijić, novinar, dr Katarina Golubović, advokatica i predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava YUCOM i Sofija Mandić iz Centra za pravosudna istraživanja.

O problemima sa kojima se suočavaju aktivisti na lokalu će govoriti predstavnici inicijativa Odbranimo Teslu, pokret Tvrđava, Odbranimo šume Fruške gore i Libergraf.

Borci za bolju, lepšu i pravedniju Srbiju su heroji današnjice. Oni nisu brži od metka, nisu snažniji od lokomotive i ne mogu da preskoče najvišu zgradu, ali imaju moć da unaprede život svih nas. Oni su naše komšije, poznanici, obični ljudi koji su stekli snagu pomoću znanja da se niko umesto građana neće izboriti za čistiji vazduh, slobodu govora ili poštovanje zakona. Poklonili su deo sebe da bi svima nama bilo bolje. Zato je naša dužnost da im makar stisnemo ruku i pokažemo im da nisu sami. Kako mi ostali da im pomognemo? Da li možemo da budemo saučesnici u promenama? Šta treba da uradimo da i mi postanemo superheroji?  

Pozivamo vas da pratite događaj putem YouTube i Facebook kanala Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..