Obaveštavamo vas da je u izdanju Akademske knjige iz Novog Sada objavljena prva velika integralna biografija Miloša Crnjanskog (880 stranica) pod nazivom „Agon i melanholija. Život i delo Miloša Crnjanskog“, autorke Gorane Raičević. Obimna monografska studija Gorane Raičević posvećena životu i delu Miloša Crnjanskog (1893–1977) plod je dvodecenijskih izučavanja usredsređenih prvenstveno na sam autorov književni i publicistički opus, zatim na analize i tumačenja brojnih studija, eseja, naučnih radova i knjiga napisanih o njegovom delu, ali i na proučavanja istorijskog konteksta – vremena i prilika u kojima je autor živeo i stvarao – i sve to na temelju arhivskih izvora (prepiska), kao i drugih dostupnih relevantnih istorijskih referenci i istorijske građe.

Kroz priču o životu i delu Miloša Crnjanskog moguće je pratiti istorijske i političke prilike burnog 20. stoleća, koje su usmeravale i određivale sudbinu austrijskog Srbina, koji će, upravo zbog činjenice da se rodio van vlastite države, velik deo svog opusa posvetiti temi bezdomnosti, lutanja i seoba naroda koji nema svoje granice. Odluka autorke da se opredeli za perspektivu koja u isto vreme osvetljava i život i stvaralaštvo Miloša Crnjanskog izraz je htenja da se njegovom delu priđe iznutra, tako što će se razumevanjem piščevog položaja u svetu, njegove idejnosti i osećajnosti, omogućiti tumačenja koja tragaju za autorskim intencijama, kao i da se, obrnuto, upravo kroz poetiku književnih tekstova otkrije onaj lični poetski sadržaj, jedinstven pogled na svet, koji to delo čini vrhunskom umetnošću.

Gorana Raičević radi na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde  kao redovni profesor predaje Književnost srpske moderne, Književnost srpske avangarde, Poetiku Miloša Crnjanskog, Poetiku Ive Andrića i Savremene književne teorije. Urednica je u izdavačkoj kući „Akademska knjiga“. Prevodi sa engleskog jezika. Prevela je knjige: Anatomija kritike (2007) Nortropa Fraja i Veliki lanac bića (2014) Artura Lavdžoja. Autorka je knjiga: Čitanje kao kreacija (1997), Laza Lazarević – Junak naših dana (2002, 2007), Eseji Miloša Crnjanskog (2005),  Drugi svet (2010), Krotitelji sudbine: o Crnjanskom i Andriću (2010), Komentari „Dnevnika o Čarnojeviću“ (2010). Autor je desetine radova u domaćim i stranim naučnim časopisima i publikacijama.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..