Žiri dnevnog lista „Novosti“, u kojem je ove godine 60 naših književnih kritičara, teoretičara i istoričara književnosti, odlučivalo o nagradi “Meša Selimović”, doneo je odluku da je ovogodišnji dobitnik nagrade „Meša Selimović“ roman „Ostaci sveta“ Igora Marojevića, a sve jesaopštio na onlajn proglašenju dobitnika novinar „Novosti“ Dragan Bogutović, koji je sa Ognjenom Lakićevićem i osnovao tu nagradu. Delo dobilo je 128 glasova. Na drugom mestu po broju glasova je „Tamna pučina“ Dragana Stojanovića, a na tećem „Kritički opisi“ Marka Nedića.

„Ako je laureat suočen sa nagradom Meša Selimović ambivalentno se neminovno smanjuje u korist značaja priznanja“, rekao je Marojević i istakao da je Selimović autor koji je ostao vodeći filozof unutar sprske proze. Upitan o početnoj ideji romana, rekao je da su to bili Jasenovac i Španski građanski rat.

Tamna pučina je svojevrstan nastavak Ćerke španskog borca, Stojanovićeve prethodne knjige novela za koju je dobio Andrićevu nagradu, Tamna pučina napisana je u istom duhu, onom koji večito preispituje stanje stvari, ustaljeni poredak, nametnute vrednosti, pa i samu istoriju, baveći se sudbinom ovdašnjih ljudi.

Kritički opisi Marka Nedića po kritičkometodološkom postupku i izabranim temama nadovezuju se na njegove prethodne knjige posvećene novijoj srpskoj prozi i njenim najznačajnijim stvaraocima, i u određenoj meri ih dopunjuju novim kritičkim uvidima.

 

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..