Dobitnica nagrade DIALOGOS za najbolju knjigu u regionu u oblasti istraživanja kulture i teorije medija u 2019. godini je prof. dr Aleksandra Milovanović za knjigu „Кa novim medijima: Transmedijalni narativi između filma i televizije“. Ovu odluku su nakon nezavisnog bodovanja doneli članovi međunarodnog naučnog žirija u sastavu prof. dr Marko M. Đorđević (Srbija), prof. dr Vedada Baraković (BiH) i prof. dr Tijana Vukić (Hrvatska). Izdavači knjige su Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu i Filmski centar Srbije, a nagrađeni naslov izdat je u ediciji Studije filma i medija, čija je urednica prof. dr Nevena Daković.

U obrazloženju nagrade je, između ostalog, istaknuto i da „Brižljivo strukturirana, teorijski i na primerima čvrsto utemeljena studija Ka novim medijima, transmedijalni narativi između filma i televizije Aleksandre Milovanović ukazuje na duboko i detaljno razumevanje i kritičko i analitičko razmatranje oblasti teorije i istorije filma, televizije i medija. Zahvaljujući permanentnom istraživanju, teorijskom i praktičnom radu u polju narativnih formi filma i televizije, kao i posebnoj pažnji posvećenoj televizijskim serijama, autorka sveobuhvatno analizira ovaj popularan i za teorijsko bavljenje zahtevan format... Ukazujući na umetničke i kulturne kapacitete novomedijskog okruženja i povezujući ga sa istorijom i tradicijom teorije i prakse filma i televizije, Aleksandra Milovanović je ovom knjigom dala značajan doprinos nauci i struci proučavanja i stvaralaštva u oblasti (dramskih) umetnosti i medija. Nedvosmisleno je da će knjiga dr Milovanović biti od neprocenjive važnosti kako za studente i istraživače (novih) medija i kulture, tako i za širu publiku koja želi da proširi sopstveno razumevanje ne samo medijskih sadržaja već i različitih vremensko-prostornih medijskih tretmana narativa koji nas okružuju i oblikuju.“

U mnoštvu filmova i serija, šta nam je merilo odabira: žanr, franšiza, najtraženiji ili najnoviji?  Van njihovih granica: tragamo li za nastavcima? Da li je presudan ekran: mini, mega ili pokretni uz imperativ internet konekcije? Naši odgovori isprepletani su sa strategijama serijalnosti, transmedijalnosti i migracije postmedijske generacije – od tradicionalnih medija ka digitalnim platformama.  Novomedijska kultura i industrija odavno ne stvaraju pojedinačne sadržaje, već serijalnim nizanjem harmonizuju brojne tekstove i medije. Ova studija postavljena je u preseku  narativne ekspanzije u jednom mediju  (serija, serijal, spin-of, rimejk) i umnožavanja nastavaka kroz više njih (transmedijalna serija, franšiza, mega saga). U njoj se analizira put ka novim medijima, na kom su filmovi i serije fragment sistema – transmedijalne celine.
 
Dr Aleksandra Milovanović je vanredna profesorka na Katedri za teoriju i istoriju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Njena uža naučna oblast je istorije i teorije dramskih umetnosti, medija i kulture. Objavila je monografije Кa novim medijima: Transmedijalni narativi između filma i televizije (2019) i Imaginarno polje filmske slike, čitanje i interpretacija (2011). Autorka je značajnog broja naučnih radova u relevantnim domaćim i međunarodnim časopisima i učesnica brojnih međunarodnih naučnih konferencija. Članica je Evropske mreže za studije filma i medija (NECS) i jedan od osnivača i članova Udruženja dokumentarista Srbije – DokSrbija. Njena montažerska karijera obuhvata niz prestižnih i nagrađenih dokumentarnih filmova i serija. Za MoMa – Muzej moderne umetnosti u Njujorku montirala je tri umetničke video-instalacije za postavku izložbe „Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948–1980”.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..