U četvrtak, 25. juna od 19 sati u KROKODILovom Centru za savremenu književnost predstavljamo junske rezidente naše Kuće za pisce – Senku Marić i Dejana Kobana. Razgovor sa njima vodiće Jelena Nidžović i Milica Joksimović. Senka Marić u rezidenciji boravi u okviru projekta Reading Balkans koji za glavni cilj ima promociju pisaca u post-konfliktnim društvima. Senka piše poeziju, prozu i esejistiku. Objavila je tri zbirke poezije: Odavde do nigdje, To su samo riječi i Do smrti naredne, te roman Kintsugi tijela.

Dobitnica je nekoliko književnih nagrada, između kojih se ističu evropska nagrada Vitez/škinja poezije 2013, prva nagrada Zija Dizdarević 2000, te 2019. godine nagrada Meša Selimović za najbolji roman objavljen 2018. na teritoriji Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Urednica je internetskog portala za književnost, kulturu i umjetnost strane.ba.

Dejan Koban je slovenački pesnik koji u Kući za pisce boravi u okviru projekta Ulysses’ Shelter koji predstavlja mrežu rezidencija za pisce i prevodioce u pet evropskih država: Srbija, Hrvatska, Slovenija, Grčka i Vels. Do sada napisao je 12 pesničkih zbirki od kojih su objavljene četiri: Metulji pod tlakom (2008), Razporeditve (2013), Frekvence votlih prostorov (2016), a Klastrfak uskoro ide u štampu. Deset godina je organizovao pesničke večeri i festival Mlade rime, a sada četiri godine organizuje festival Ignor. Uredio je pet pesničkih zbirki.  

<<  April 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   
  

Putopisi, Intervjui..