Završna konferencija projekta "Ko je prvi počeo? - Istoričari protiv revizionizma" u okviru koje će biti objavljena Deklaracija na kojoj su radili neki od najeminentinijih istoričara iz Srbije i regionalnih zemalja održaće se u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu u subotu 13. juna od 19 sati. Na konferenciji će govoriti članovi radne grupe projekta "Ko je prvi počeo? - Istoričari protiv revizionizma": Dubravka Stojanović, Milivoj Bešlin, Tvrtko Jakovina i Božo Repe. Osim članova radne grupe govoriće i pisac Vladimir Arsenijević, predsednik Udruženja KROKODIL i Ekmel Čizmeđioglu (Ekmel Cizmecioglu) iz Delegacije EU u Srbiji.  

Broj sedećih mesta u zatvorenom paviljonu CZKD-a je ograničen na sedamdeset. Rezervacije se vrše slanjem imena i prezimena na e-mail adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.. Broj stajaćih mesta u bašti CZKDa gde će se emitovati prenos razgovora nije ograničen. Program će moći da se prati i prenosom uživo na facebook stranici Udruženja KROKODIL. Broj predstavnika medija koji će moći da prisustvuju konferenciji je ograničen na trideset. Rezervacije se vrše slanjem imena i prezimena na e-mail adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..
 
Nakon projekta "Jezici i nacionalizmi", koji se bavio kompleksnim pitanjem realnosti postojanja četiri politička jezika u regionu, kao i nakon njegovog velikog finala – Deklaracije o zajedničkom jeziku, na kojoj je radilo 30 lingvista i drugih eksperata i koju je svojim potpisima podržalo oko deset hiljada ljudi iz čitavog regiona Zapadnog Balkana – Udruženje KROKODIL je od 2018. godine realizovalo projekat pod nazivom "Ko je prvi počeo? – Istoričari protiv revizionizma". U toku ovog dvoipogodišnjeg projekta organizovane su dve velike konferencije u Beogradu i Novom Sadu, dvonedeljni rezidencijalni boravci za istoričare iz regiona, seminari za nastavnike i profesore istorije u Subotici, Novom Pazaru, Leskovcu i Beogradu kao i tri letnje škole namenjene studentima iz regiona.
 
Projekat “Ko je prvi počeo – Istoričari protiv revizionizma” okupio je neke od najistaknutijih regionalnih istoričara s namerom da se aktivno bore protiv revizionističkih tendencija u regionalnim istoriografijama, a za jednu moguću zajedničku multiperspektivnu istoriografiju.
 
Glavni cilj ovog projekta je stvaranje prostora za istorijski i inter-kulturalni dijalog kroz kreiranje mreže istoričara, pisaca, novinara, studenata i šire publike koja će doprineti rešavanju konflikta, uzajamno poštovanim istorijskim narativima, i inkluzivnijoj kulturi sećanja. CIlj je da projektne aktivnosti rezultiraju stvaranjem održive platforme koja će omogućiti prihvatljive interpretacije događaja iz bliže i dalje prošlosti korišćenjem metoda
multiperspektivnog istorijskog narativa.
 
Projekat “Ko je prvi počeo – Istoričari protiv revizionizma” finansiran je od strane Delegacije Evropske Unije u Srbiji. Implementiran je u bliskoj saradnji s organizacijom forumZFD Srbija. Projekat su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije kao i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije.
 
Ovaj program proizveden je uz finansijsku podršku Evropske unije. Njegov sadržaj isključivo je odgovornost Udruženja KROKODIL i ne odražava nužno stavove Evropske unije.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..