Ovogodišnje izdanje manifestacije "Jedna knjiga - jedan grad", u organizaciji Gradske biblioteke Pančevo, biće održano od 26. do 29. novembra. Centralna tema programa biće roman “Norveška šuma” proslavljenog japanskog pisca Harukija Murakamija, uz osvrt na celokupno stvaralaštvo ovog plodnog autora, kao i specifične teme iz njegovih dela.  Ulaz na sve sadržaje je besplatan.

U čitaonici Gradske biblioteke Pančevo govoriće Divna Glumac, Dragana Kovačević, Ivan Kačavenda, Dušan Petrović, Vladislava Gordić Petković, Milica Obrenović, Vasa Pavković i Goran Skrobonja.

Manifestacija “Jedna knjiga - jedan grad” posvetiće uvodno veče, u utorak 26. novembra u 19h, izdavačkoj kući “Geopoetika” koja objavljuje dela ovog autora u Srbiji. Učesnice ovog programa su prevoditeljka Divna Glumac i urednica programa Radio Beograda 2, Dragana Kovačević. Urednica i moderatorka je Jasna Novakov Sibinović, urednica Geopoetike.

U sredu 27. novembra u isto vreme, tema razgovora biće muzika u delima Harukija Murakamija. Učesnici su muzičari Dušan Petrović i Ivan Kačavenda, a urednik i moderator ovog programa je Nikola Marković, muzički kritičar i novinar.

O ženskim likovima u delima Harukija Murakamija, u četvrtak 28. novembra u 19h, govoriće Vladislava Gordić Petković, književna teoretičarka i kritičarka, kao i Milica Obrenović, nezavisna istraživačica. Urednica i moderatorka programa je pesnikinja i novinarka Jovana Svirac.

Poslednje večeri manifestacije, u petak 29. novembra u 19h, tema razgovora će biti pisac kao profesija. Učesnici ovog programa su književnici Vasa Pavković i Goran Skrobonja, a urednica i moderatorka je književnica Jasmina Topić.

Japanski pisac Haruki Murakami, planetarna književna zvezda, svoj veliki uspeh u dobroj meri duguje romanu “Norveška šuma”, zahvaljujući kome je postao miljenik mladih čitalaca i onih koji dolaze iz sveta ljubitelja pop kulture. Premda je sam roman objavljen još davne 1987. godine, tokom narednih godina i decenija je bio svojevrstan stožer, kamen temeljac uspona ovog autora na globalnoj sceni.

Objašnjenje fenomena Mukarami i njegove prijemčivosti čitaocima sa zapadne hemisfere zasigurno treba tražiti u brojnim referencama na protagoniste i dela angloameričke popularne kulture. Čak je i sam roman Norveška šuma naslovljen po pesmi čuvenih Bitlsa, koju je napisao Džon Lenon. Radnja ove knjige smeštena je u Tokio kasnih šezdesetih godina 20. veka, u vreme kad su japanski studenti, kao i njihove kolege mnogih drugih nacija u svojim zemljama, protestovali protiv sopstvenih režima.
Popularni japanski autor postavlja okvir ovog i drugih svojih dela u globalno prepoznatljive koordinate, da bi odatle poveo čitaoce u neobičnu literarnu avanturu. Uz jasan tematski okvir i društveni kontekst, Murakami svoja dela temelji na zdravorazumskom, jednostavnom i prijemčivom pripovedačkom stilu, koji vas tera da prosto „gutate” stranice i čitate ih u jednom dahu. Ali sve ovo je samo polazna tačka, koja čitaoca diskretno uvlači u piščev čudesni svet suptilne osećajnosti i fantastičnih događaja s one strane svakodnevne realnosti.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..