Promocija knjige „Ka novim medijima: Transmedijalni narativi između filma i televizije“ dr Aleksandre Milovanović u izdanju Filmskog centra Srbije, održana je na Platou Beogradskog sajma kao deo programa Filmskog centra Srbije u okviru 64. izdanja Međunarodnog beogradskog sajma knjiga. Ova studija postavljena je u preseku narativne ekspanzije u jednom mediju (serija, serijal, spin-of, rimejk) i umnožavanja nastavaka kroz više njih (transmedijalna serija, franšiza, mega saga).

U knjizi se analizira put ka novim medijima, na kom su filmovi i serije fragment sistema – transmedijalne celine. O knjizi su govorili dr Nevena Daković, Stefan Arsenijević, filmski reditelj i autorka dr Milovanović, montažerka i vanredna profesorka na Katedri za teoriju i istoriju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Razgovor je vodio Miroljub Stojanović, urednik izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije.

Dr Aleksandra Milovanović  je istakla da knjiga zapravo najviše govori o televizijskim serijama, i uopšte serijama na različitim platformama, u svim medijima. “Danas imamo dva pola - jedna grana teorije i prakse govori o tome da se filmovi i serije gledaju više nego ikada, i da je upravo ta platformizacija doprinela da, u udobnosti svog doma, možemo da pristupimo svakom mogućem filmu ili televizijskoj seriji. S druge strane, mnogi teoretičari kažu da su filmovi postali samo fajlovi koje mi premeštamo s jednog na drugi hard disk, a neke i ne pogledamo. Knjiga pokušava da analizira kako se desio autorski pomak između filmova i serija, preko niza teorijskih i praktičnih primera”.

Dr Nevena Daković je govorila o višestrukom značaju studije. “U eri proliferacije različitih teorija, ova knjiga vrlo smelo, precizno i decidirano uspostavlja takozvane prevodne standarde za niz termina koji cirkulišu na našim prostorima u svom izvornom izdanju. Ona uspeva da u razbarušenu teoriju unese red i uspostavi standarde, a zatim da ih u sledećem koraku objasni. Takođe, ona popunjava prazninu u našem izdavaštvu i teorijskoj misli o televiziji, pre svega vezano za njen najatraktivniji segment – teoriju televizijskih serija. Veoma značajno je i što je knjiga još jedna u nizu uspešnih saradnji Filmskog centra Srbije i Fakulteta dramskih umetnosti, koji pokušavaju da kroz zajedničko delovanje naprave stabilan akademski, teoretičarski i praktičarski krug ljudi koji se bave fenomenima ekranskih umetnosti”, pojasnila je Daković.

Filmski reditelj Stefan Arsenijević je kao naročiti kvalitet knjige naglasio to da je onda istovremeno zanimljiva i kao naučni rad i kao publikacija za širu publiku. “Živimo u zaista revolucionarnom i prelomnom trenutku kada je reč o filmu i televiziji. Vi kao stvaralac u stvari ne znate šta tačno da mislite, jer se stvari još nisu slegle. Ova knjiga mi je pomogla da sve to sistematizujem i da se otvorim ka novim mogućnostima“, zaključio je Arsenijević.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..