U četvrtak, 17. oktobra od 19h u KROKODILovom Centru za savremenu književnost održaće se razgovor sa nemačkim piscem Johenom Šmitom u kome sa autorom učestvuje novinarka i urednica emisije "Čitač" na Drugom programu Radio Beograda, Dragana Kovačević. Događaj se organizuje u saradnji sa Goethe institutom u Beogradu koji je podržao boravak Johena Šmita u KROKODILovoj Kući za pisce tokom meseca oktobra.

Johen Šmit rođen je 1970. u Berlinu u porodici lingvista. Studirao je informatiku kao i germanske i romanske jezike, a tokom studija je boravio u Brestu, Valensiji, Rimu, Njujorku i Moskvi i takođe radio kao prevodilac za francuski jezik. Jedan je od osnivača berlinske čitalačke pozornice Avenija entuzijasta u kojoj su učestvovali i drugi autori kao što su Dan Rihter, Andreas Kampa, Stefan Serin, Kirsten Fuhs, Folker Štribing i Robert Nauman. Takođe piše kolumne za nekoliko listova, turističke vodiče i blogove i radi kao prevodilac. Njegova dela često su inspirisana autobiografskim događajima  iz perioda kraja Nemačke demokratske republike, kao i perioda neposredno nakon reujedinjenja Nemačke.

Od jula 2006. do januara 2007. godine, Šmit je svakog dana čitao po 20 stranica Prustove Potrage za izgubljenim vremenom, a o svom čitanju je vodio dnevnik koji je objavljivao u vidu svakodnevnih blog postova pod naslovom Šmit čita Prusta. 2008. su ovi tekstovi objedinjeni i objavljeni  u izdavačkoj kući Voland i Kvist i naišli su na pozitivne ocene kritike.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..