Šesti događaj u okviru programa pod nazivom "Zajednička čitaonica" koji za temu ima Žene održaće se 26.09. od 19h! Kroz podtemu "Žene!" i izabrani tekst Žarane Papić "O bivšoj muškosti i ženskosti bivših građana bivše Jugoslavije" o evoluciji/devoluciji tzv. "ženskog pitanja" u Jugoslaviji i nakon nje govoriće naše učesnice, heroine avangardnog rušenja granica i feminističke samosvesti u SFRJ - Ladik Katalin i Jasmina Tešanović. Razgovor će voditi Ana Pejović. Nakon razgovora, u drugom delu večeri, Katalin Ladik će na KROKODILovom stejdžu izvesti performans "Veliko spremanje" a Jasmina Tešanović će, uz pomoć Katie Woznicki, izvesti svoj muzičko-scenski hepening "Transgender Jesus".

Učestvuju: Jasmina Tešanović, Katalin Ladik, Katie Woznicki
Razgovor vodi: Ana Pejović
Urednici projekta: Igor Štiks, Vladimir Arsenijević

KROKODILov Centar za savremenu književnost
Karađorđeva 43 (ulaz iz bašte) 

Ovaj događaj je šesti po redu u seriji aktivnosti objedinjenih nazivom “Zajednička čitaonica” koja predstavlja direktan nastavak projekta “Jezici i nacionalizmi” te njegovo pomeranje s polja lingvistike na polje književnosti.

"Inspirisana projektom 'Jezici i nacionalizmi' i posledičnom Deklaracijom o zajedničkom jeziku, Zajednička čitaonica želi pokazati svu raznolikost i bogatstvo četiri ravnopravne, standardne varijante našeg policentričnog jezika. Na njemu je nastala, pa i dalje nastaje, jedna velika evropska književnost unutar koje se knjige i njihovi pisci slobodno kreću bez pasoša i putovnica, bez provere porekla i nametanja ekskluzivnog vlasništva. Iako mu nedostaje jedan naziv, kako je obično slučaj s jezicima, ova neobičnost samo predstavlja poziv i dodatni izazov da se taj jezik neprestano otkriva u svim njegovim standardnim i dijalektalnim oblicima, književnosti, filozofiji, muzici i popularnoj kulturi, regionalnim prožimanjima, internacionalnim uticajima te istorijskom razvoju.” - Igor Štiks i Vladimir Arsenijević, urednici projekta Zajednička čitaonica.

Cilj projekta Zajednička čitaonica je podizanje svesti u javnosti o značajnoj temi zloupotrebe jezika u političke svrhe, kako bi se pronašlo najbolje sredstvo za vršenje uticaja na političke strukture da u delo sprovedu preko potrebnu promenu zakonodavstva koje bi bilo u skladu s priznanjem da su četiri “politička jezika” koja se govore u regiji zapravo samo četiri ravnopravne varijante zajedničkog ali neimenovanog policentričnog jezika. Time će se efikasno okončati obrazovna, kulturna ali shodno tome i politička segregacija u regionu zasnovana na lažnoj pretpostavci identitetskih politika da svaka nacija / etnička grupa ima pravo (ili čak obavezu) na svoj vlastiti, odvojeni i nezavisni jezik bez obzira na konkretnu jezičku stvarnost ili čak običnu logiku.

Cilj projekta Zajednička čitaonica jeste i prikupljanje značajne količine materijala književne produkcije stvarane na zajedničkom jeziku središnjeg područja nekadašnje Jugoslavije kako u prošlosti tako i u sadašnjosti. Namera nam je da gradimo nedvosmisleno zajedničku književnu riznicu u ime jedne velike književnosti zajedničkog jezika naspram na silu formiranih nacionalnih selekcija često temeljenih na “krvi” ili ekskluzivnom pripadanju pisaca I njihovih djela. Ova riznica će poslužiti kao referentna tačka za savremene intelektualne i umetničke rasprave unutar regiona obuhvaćenog zajedničkim jezikom.

Ulaz slobodan.

Projekat organizuje Udruženje KROKODIL (www.krokodil.rs).

Podrška programu Rosa Luxemburg Stiftung - regionalna kancelarija za jugoistočnu Evropu.

<<  Jun 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
10111314
15161718192021
222324252628
2930     

Putopisi, Intervjui..