srpskizastranceOvo je četvrto, dopunjeno i poboljšano izdanje jednog od najznačajnijh priručnika za učenje srpskog jezika za strance. Nastao kao plod rada sa poljskim studentima od 2002. do 2004. godine u Poljskoj, lektora Pavla Ćosića.
Kasnije je dopunjavan njegovim radovima sa stranim studentima u brojnim školama jezika, kursevima i privatnim časovima u Beogradu i Novom Sadu, ovaj udžbenik je dospeo na sam vrh najkorišćenijih knjiga za srpski otkako potreba za ovim učenjem postoji, pogotovo na fakultetima i na kursevima višeg nivoa.

U početku koncipiran kao slični udžbenici za pomoć lektorima i profesorima engleskog, nemačkog, francuskog i italijanskog jezika (a to su jezici kojima se služi Ćosić), prevazišao je sve druge zahvaljujući Ćosićevom otkriću da a se ovaj specifični južnoslovenski jezik studentima treba prikazati na osoben i sasvim drugačiji način. Zahvaljujući sličnosti sa hrvatskim, bošnjačkim i ostalim novonastalim jezicima rastakanjem srpskohrvatskog ili hrvatskosrpskog, ovaj priručnik se koristi na svim fakultetima širom sveta za sva ta tri jezika (a izgledno je da će se koristiti i ako se negde nekad oformi i katedra za crnogorski jezik).

Ono što ovu knjigu čini posebnom je odskakanje od klasične forme udžbenika, beg od previše standardizovanog jezika i pravopisa, poseban apostrof na govorni i kolokvijalni jezik, kao i gomila vežbanja i igara koji ovu knjigu čine zanimljivom i duhovitom pre svega za studente, a zatim i za same predavače.
Od izlaska trećeg izdanja, pojavila su se i rešenja koja prate ovu knjigu u odvojenoj knjižici, a prodaju se zajedno po istoj ceni. Ta rešenja donekle su omogućila učenicima da rade sami, bez pomoći profesora, ali se ispostavilo da to ipak nije moguće ukoliko su apsolutni početnici. Ponajviše zbog toga što ova knjiga ne nudi nijedno objašnjenje na engleskom ili bilo kojem drugom stranom jeziku.
U svakom slučaju, ovo izdanje je do dan-danas ostalo kao neprikosnoveno sredstvo za učenje srpskog na svim nivoima iznad početnog.

Ukoliko živite u inostranstvu, ovu knjigu možete naručiti preko sajta Yu4You


SRPSKI ZA STRANCE (TESTOVI, VEŽBANJA, IGRE) – PRIRUČNIK ZA LEKTORE I STUDENTE SRPSKOG JEZIKA, PAVLE ĆOSIĆ

Urednik: Borivoj Gerzić
Recenzenti: Danko Šipka, Emil Tokaž
Autor: Pavle Ćosić
Izdanje: Broširano
Edicija: Mudžbenici
Korice: Pavle Ćosić (intervencije na koricama za četvrto izdanje Miloš Trajković i Maja Gačanović)
Tehnička obrada: Aleksandra Pilipović i Milan Zonić
Format: A4
Strana: 154
Dodatak: Izdanje sadrži odvojenu knjižicu s rešenjima.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..