U četvrtak 23. maja u 19h u bivšoj čekaonici Gradskog centra za socijalni rad (Maksima Gorkog 17a, prvi sprat) -  Aktivistkinja organizacije Marks21, Anja Ilić, učestvovala je u konferenciji Istorijski materijalizam (Historical Materialism), održanoj od 2. do 5. maja u Atini. Prvi Istorijski materijalizam u Atini organizovan je pod naslovom „Preosmišljavanje krize, otpora i strategije", i okupio je više od 400 učesnika i učesnica iz čitavog sveta. Anja je izlagala na temu (više)decenijske ekonomske i političke krize u Srbiji, u okviru panel-diskusije koja se bavila „postkomunističkim" nasleđem (jugoslovenskim i poljskim). Sa više od 100 panel-diskusija, Istorijski materijalizam u Atini predstavljao je do sada najveću marksističku konferenciju organizovanu u Jugoistočnoj Evropi.

Iako je po svom karakteru Istorijski materijalizam u većoj meri akademski tip konferencije, njeno atinsko izdanje je, s obzirom na temu i strukturu govornika i govornica, uspelo da ponudi i aktivističku vizuru, te da pokaže s kojim se strateškim dilemama evropska i svetska levica trenutno suočavaju - koje boljke levica još uvek uči da prevaziđe, o kojim temama (ne)rado progovara i kakve izazove savremenom kapitalizmu ima da ponudi

Anja Ilić (1995, Beograd) je apsolventkinja sociologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Političkim aktivizmom bavi se od 2015. godine, kao članica revolucionarne socijalističke organizacije Marks21. Dopisnica je regionalnog levičarskog portala Bilten, a odnedavno i portala Prometej.ba. Povremeno izveštava o političkim aktuelnostima u Srbiji za portale drugih levih organizacija i mreža u Evropi. Namerava da se u nastavku studija posveti marksističkoj kritici političke ekonomije i istraživanju dužničkih ekonomija.

FB najava: GDE SU BILI: Anja Ilić, "Istorijski materijalizam", Atina

Program KC Rex GDE SU BILI ŠTA SU RADILI tokom poslednjih 17 godina predstavlja stručnoj i široj publici iskustva umetnika i umetnica, aktivistkinja i aktivista, naučnih i kulturnih radnica i radnika koji različitim profesionalnim povodima gostuju, rade i sarađuju u inostranstvu.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..