U ponedeljak, 8. aprila u 19h u knjižari Papirna krila (Knez Mihailova 35, Beograd) - Istorija američke književnosti prof. dr Radojke Vukčević je obuhvatan i kompleksan pregled istorije američke književnosti i kulture od početaka u kolonijalno doba Severne Amerike preko sticanja nezavisnosti i stvaranja Sjedinjenih Američkih Država do današnjeg dana.  Pisci i njihova dela, kao i književne pojave i pravci, smešteni su u kontekst kulturnog i istorijskog perioda u kome su nastali.  Za svakog značajnog autora sačinjen je portret književnog umetnika i dat prikaz njegovog/njenog dela, čime je  izbegnut faktografizam i  biografizam.  Posebna vrednost Istorije američke književnosti, onako kako je sagledava i prikazuje prof. Vukčević, tekovine su novih književnih i kulturoloških teorija koje primenjuje.

Na osnovama strukturalizma, post-strukturalizma, dekonstrukcije, postmodernizma, ženskih i rodnih studija, kao i studija i tumačenja kulture autorka otvara nove vizure, problematike i tematike američke književnosti kulture.  -  Vladislava Felbabov 

Radojka Vukčević je redovni profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu. Dobitnica je dve Fulbrajtove stipendije (University of Illinois i Harvard; J. F. K. stipendija – Berlin). Bila je gostujući predavač na mnogim univerzitetima u inostranstvu (Bon, Nju Orleans, Šampejn-Urbana, Kembridž...). Učestvuje na konferencijama u zemlji i inostranstvu. Objavljuje u istaknutim časopisima. Član je uredništva ili urednik u časopisima (BELLS, Anali...). Objavila je studije (Fokner i mit, U sjenci mita, Istorija američke književnosti); hrestomatije (Zavještanje, Perspectives on American Literature; An Anthology of American Literature). Oblasti istraživanja: istorija američke književnosti, američki modernizam i postmodernizam, američka književna kritika i recepcija američke književnosti kod nas i naše književnosti u Americi.

O knjizi će govoriti:
doc. dr Sergej Macura
prof. dr Dubravka Đurić
i autorka prof. dr Radojka Vukčević

<<  April 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   
  

Putopisi, Intervjui..