GEOTRAUMA/ Poetika i politika/ Ana Dana Beroš i Matija Kralj uz razgovor i video projekcije u MIKSALIŠTU,  BEOGRAD, 26. marta 2018 / 17-20h / Gavrila Parincipa 15 - Refugee Aid Miksalište i Edicija Jugoslavija imaju čast da ugoste poznati i internacionalno nagrađivani tandem video-umetnika i dokumenariste Matije Kralja i arhitektice Ane Dane Beroš iz Zagreba koji se bave problematikom izbegličkih trauma kroz iscrtavanje te uobličavanje svojevrsnih  eksperimentalnih i poetizovanih kartografija i filmskih poema izbegličkih lutanja. Razgovor sa umetnicima iz Zagreba pratiće prezentacija filmskih fragmenata njihovog zajedničkog rada. 🔴

U drugom delu razgovora sa temom "Prelamanje kriznih društvenih tema kroz umetničke i/li kuriatorijalne prakse: dometi i limiti" priključiće im se kolege iz regiona, a fokus će biti na radu i razmeni sa izbeglicama i migrantima na Balkanskoj ruti. Učesnici  ovog završnog  razgovora pored Ane Dane i Matije su: akteri projekta PPPP (Paper Puppet Poetry Punk) - radne materijale uradili: Uki, Arteza i Škart); Marija Maglov - muzikolog; Danilo Prnjat - vizuelni umetnik, Vahida Ramujkić i Tijana Cvetković - Minipogon; Magdalena Došen - Festival Poezije Otpora "Uvijek" i "Miljkovićevi dani"
u Zagrebu. Moderacija: Edicija Jugoslavija i Miksalište.

Javnom razgovoru sa projekcijama zajedničkih radova Ane Dane i Matije, prethodiće radionica sa migrantima u formi  "filmske kritike" na nedavno zavrseni dugometražni dokumentarani film "Roba" Matije Kralja ( sa toposom izbeglickih ruta i terena u Grčkoj 2016. i 2017. godine).

Unatoč svakodnevnom svjedočenju sve većem porastu fizičkog i sustavnog nasilja koje zemlje s rubova Europe vrše nad izbjeglicama u pokušaju prelaska granica, za domaću i svjetsku javnu sferu kao da goruće pitanje izbjeglica više ne postoji.

Višegodišnje terensko istraživanje arhitektice Ane Dane Beroš i videoumjetnika Matije Kralja bilježi tragove širećih granica u Europi i šire, propitujući koloplete (su)djelovanja migracijskih politika, međunarodnih humanitarnih organizacija, turist-volontera i aktivista u „industriji katastrofe”. Njihov eksperimentalni film Geotrauma dokumentacija je (de)konstrukcije tzv. balkanske rute, od tranzicijskog centra Dobova na slovensko-hrvatskoj granici, preko makedonsko-grčke granice i neformalnoga pograničnog izbjegličkog naselja Idomeni, sve do smetlišta odbačenih prsluka za spašavanje na sjevernom Lezbosu.

Izlaganje će pokriti i druge kritične migracijske pragove, zabilježene u periodu 2014.-2019., poput talijanskog otočića Lampeduze i španjolske enklave Ceute na afričkom tlu, povezujući ih u jedan konceptualni sustav, tzv. „arhipelag isključenja”.

Geotrauma nije tek rana, urezana u tijelo stranim predmetom, niti je riječ o iskustvu pojedinca, nego o materijalnoj stvarnosti u koju se upisuje sav zemaljski život, čiji su tragovi nagomilani i zapetljani unutar nas samih. Poprišta koja su u javnom diskursu obilježena terminom „izbjegličke krize”, poput izbjegličkih logora, napuštenih pograničnih pustopoljina ili skrivenih groblja bezimenih, u radu Ane Dane Beroš i Matije Kralja poprimaju značaj planetarne geotraume onkraj atomiziranih, rascjepkanih iskustava. U izlaganju postavit će se pitanje kako konstrukcija slika u vizualnoj ekonomiji kontrolira područja vidljivosti i utječe na izgradnju europskih graničnih režima i migracijskih politika danas? Zatim, koje mjesto je dodijeljeno životu, smrti i tijelu u suvremenoj estetici migracija? U slijedu događaja u kojem se Tvrđava Europa već odavna prelilila na susjedne kontinente, kroz izlaganje će se propitivati mogućnosti novih (ko)egzistencija i društava otvorenih granica koja prihvaćaju drugost, kolektivnost i solidarnost, upravo sada i ovdje.

Matija Kralj je videoumjetnik i dokumentarist, koji je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na Odsjeku kiparstva te Odsjeku za animaciju i nove medije. Suosnivač je projekta Kulturni lift kojemu je cilj biti medijator između suvremene umjetnosti operativnog tipa i korisnika zgrade koristeći se dizalom kao prostorom intervencija. U posljednje dvije i pol godine dokumentira rad volontera i humanitarnih radnika u njihovoj podršci migrantima na tzv. balkanskoj ruti, snimajući tako od slovensko-hrvatske, do tursko-sirijske granice. Neki od materijala prikazani su na konferenciji Public Space: Fights or Fictions, na Akademie der Künste u Berlinu u svibnju 2016., i u online časopisu Technosphere institucije Haus der Kulturen der Welt u Berlinu u siječnju 2018., te izložbi Priče, privremene u Galeriji Nova u Zagrebu u travnju 2018. (zajednički radovi s Anom Danom Beroš).

Ana Dana Beroš samostalna je arhitektica i kustosica koja svoj rad usredotočuje na stvaranje krhkih, uznemirujućih okružja u cilju poticanja društvene promjene. Suosnivačica je skupine ARCHIsquad – odreda za arhitekturu savjesti i suvoditeljica edukativnog programa hitnaarhitektura. Finalistica je nagrade Wheelwright Sveučilišta Harvard te dobitnica Posebnog priznanja za rad Intermundia, o trans- i intraeuropskim migracijama s fokusom na otok Lampeduza, na 14. Venecijanskom bijenalu  arhitekture (2014). Kustosica je zagrebačkoga projekta Actopolis – transnacionalnoga umjetničkog laboratorija s urbanim intervencijama u Ateni, Beogradu, Bukureštu, Mardinu, Oberhausenu i Zagrebu (2015.–2017.). Gošća je urednica znanstvenog časopisa za suvremena likovna zbivanja Život umjetnosti na temu Trans/migrantnosti: psihogeografije prijelaza (2017.), te dopredsjednica Udruženja hrvatskih arhitekata (2017.-2019.) zadužena za nakladničku djelatnost.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..