Što je sve bilo potrebno da stigne do cilja? Kako je uspeo preživeti u divljini u kojoj ne opstaje nijedno živo biće i pritom pešačiti i do 12 sati dnevno, vukući sanke teške više od 100 kilograma? Saznajte to i još šuno toga o ovoj neponovljivoj polarnoj pustolovini u utorak 20.11. od 19h u Domu omladine na Putospektivi #31. Kako izgleda hodati 47 dana na skijama i preći 1163 km dug put od obale Antarktika do Južnog pola, bez ikakve pomoći, vukući za sobom sanke teške 137kg i postati 26. osoba na svetu kojoj je to pošlo za rukom, pričaće nam Davor Rostuhar u utorak 20.11. od 19h u Domu omladine na Putospektivi #31.

Projekt „Polarni san“ je trajao tri godine i rezultirao je uspešno odrađenom ekspedicijom na Južni pol. Glavna tema i glavni razlog projekta bilo je istraživanje „Šta čovek mora učiniti da bi ostvario svoj san?“

Kako bi pronašao najbolji odgovor na to pitanje, 35-godišnji Davor Rostuhar se upustio u veliki izazov, u veliko istraživanje koje ga je odvelo sve do samog kraja sveta. Postao je 26 čovek u istoriji koji je od obale Antarktika do Južnog pola stigao „solo, unsupported i unassisted“ . To znači da je 1163 kilometra dug put prevalio sam i to pešice na skijama pri čemu nije koristio energiju vetra, životinja ili motora. Sve što mu je trebalo za 47 dana koliko je ekspedicija trajala, vukao je sa sobom u sankama teškim u startu 137 kg.

Rostuhar se za ekspediciju pripremao tri godine. Tokom priprema učio je od poslednjih tradicionalnih naroda koji žive na krajnjem severu planete, Inuita na severu Grenlanda i Neneta na severu Sibira, a u Norveškoj je učio i od najboljih polarnih istraživača.

Od kad se vratio u Hrvatsku krajem januara 2018. godine, potpuno se posvetio pisanju svoje sedme knjige i pripremanju multimedijalnog predavanja, a zajedno s režiserom i prijateljem Đurom Gavranom, od videozapisa nastalih na putovanju napravio je svoj prvi dokumentarni film.

Ovo je priča koja će vas inspirisati, motivisati i podstaći da i vi krenete putem ostvarivanja svojih velikih snova.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..