Međunarodni skup „Beogradski kontrapunkt 2018. – Lične slike sveta u pokretu“, susret niza značajnih književnika i uticajnih umetnika današnjice, sa raznih strana sveta, ali i istaknutih domaćih autora, biće održan 04. i 05. juna u Jugoslovenskoj kinoteci. Džang Kangkang (NR Kina), Gunar Kvaran (Kraljevina Norveška), Vladimir Pištalo (Republika Srbija), Jurij Poljakov (Ruska Federacija), Fransisko Lopez Sača (Republika Kuba) i Dejvid Homel (Kanada), samo su neka od velikih imena na ovogodišnjem „Beogradskom kontrapunktu“.

Aktivni učesnici ovog značajnog skupa biće i ministar kulture i informisanja Republike Srbije Vladan Vukosavljević i reditelj Emir Kusturica.
 
Između ostalog, na okruglom stolu posvećenom temi „Šta sa globalizacijom u kulturi?“, učesnici „Beogradskog kontrapunkta“ posebno će tragati za odgovorima na pitanja šta je danas globalizacija, da li može da „preživi“ aktuelni trend obnove nacionalnih identiteta i multipolarnosti, i kakva je uloga umetnosti i kulture u globalnim procesima koji su pred nama. U pratećem programu biće održana tribina na temu „Kulture na putu svile“, posvećena kulturnim vezama Srbije i Kine i značaju Kine za svetsku kulturnu baštinu.
 
Za drugi dan skupa predviđena je zaključna diskusija, sa potpisivanjem zajedničke izjave i predstavljanjem zaključaka konferencije medijima.
 
Prvi „Beogradski kontrapunkt“ održan je prošle, 2017. godine, kada su se u razgovoru našli Peter Handke, Milovan Danojlić, Ju Hua, Frederik Begbede, Zahar Prilepin, i njihovi domaćini Emir Kusturica i Vladan Vukosavljević. Sam naziv i cilj manifestacije objašnjen je u publikaciji objavljenoj tim povodom: „Zašto baš beogradski kontrapunkt? Jer Beograd je mesto kontrapunkta, bilo i ostalo. Beograd je navikao da bude pozornica, ne samo sudara nego i susreta. Svako potpunije sagleda sebe u susretu sa drugim. Književno stvaranje i slobodno mišljenje na tom temelju i grade širinu i dubinu upoznavanja sveta i vremena. Beogradski kontrapunkt je i zamišljen da bude pokazni primer uverenja da je čovek biće razgovora i da u razgovoru svako može da potvrdi svoju istinu, a da ne odbaci istinu drugog“.

„Beogradski kontrapunkt“ organizuje Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije kao pokretač, i Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, kao izvršni realizator. I ove godine planirano je izdavanje višejezične publikacije, ali i izrada filma posvećenog ovom skupu.




<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..