Četvrti gost KROKODILove kuće za pisce u ovoj godini je Lisandri Kola koji nam dolazi iz Škodera u Albaniji. On je 65. autor-gost  koji boravi u KROKODILovoj rezidenciji za pisce. Lisandri će nastupiti na Festivalu Svetski dan(i) poezije u sredu 21. marta od 20h u okviru programa SLUŠANJE POEZIJE koji organizuje Kulturni centar Beograda gde će beogradska publika imati priliku da čuje njegovu poeziju. Lisandri Kola  je autor, istraživač  i prevodilac. Profesor je Univerziteta u Tirani gde na Fakultetu za istoriju i filologiju predaje Albansku savremenu književnost i Istoriju soneta. Takođe, na katedri za novinarstvo predaje Teoriju prevođenja. 2014.godine postaje doktor književnih nauka.

Njegova prva zbirka pesama “ Melodija harfe” objavljena je 2006. godine. Dve godine kasnije objavljena je zbirka pesama “ Rabin bez očiju”, a te godine (2008.) dobio je nagradu Robert Švarc Fondacije iz Tirane za najboljeg novog autora.

Već je bio objavio nekoliko zbirki poezije, kada je 2011. objavljen njegov prvi roman “ Saga dana”.  Objavio je mnogo naučnih članaka, kao i monografiju „The Fishtean Satire in Epic“ , što je i njegov master rad.

Njegova poezija objavljivana je na hrvatskom i engleskom jeziku.  O njegovom delu „Slepi rabin“ , 8. decembra 2008. godine, u Univerzitetskom magazinu Srbije, Milutin Đuričković objavio je članak pod naslovom „Traganje za smislom postojanja, O zbirci poezije Slepi rabin“.

Njegova poezija je 2014. godine upriličena Nacionalnom nagradom „At Zef Pllumi“ (Prva nagrada za poeziju). Za zbirku poezije „Leptiri umiru u maju“ , nagrađen je za literarnu inovaciju, metafizički stih i jedinstvenu tematiku.

U saradnji sa Aristeom Kolom, 2017. godine osnovao je on-line magazin za književnu kritiku  “Kêns”.

Dolazak Lisandrija Kole se realizuje u okviru projekta READING BALKANS koji je kofinansiran od strane programa Kreativna Evropa.

Reading Balkans je regionalni projekat koji za cilj ima promociju književnosti sa prostora Zapadnog Balkana kroz obrazovanje i formiranje literarnog agenta koji će zastupati regionalne pisce na međunarodnoj sceni. Projekat je kofinansiran od strane Evropske Unije programom Kreativna Evropa.

KROKODILova kuća za pisce. Razvijajući stabilne odnose s partnerima u zemlji, regionu i inostranstvu, a po ugledu na slične veoma popularne programe evropskih metropola, Udruženje KROKODIL osnovalo je prvi kontinuirani rezidencijalni program za pisce u Srbiji - KROKODILOVU kuću za pisce u kojoj od 2012. godine na stipendiranim mesečnim boravcima redovno žive i stvaraju autori iz mnogih regionalnih, evropskih a sve više i svetskih zemalja.
 

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..