pistalovenecija„ Vladimir  Pištalo jeste danas jedan od najznačajnijih savremenih srpkih pisaca, a njegova dela, pre svega romani "Tesla, portret među maskama" i "Milenijum u Beogradu" prevode se, ili su prevedena, na desetak jezika.

 

Novi roman Vladimira Pištala, Venecija, jedan je od najneobičnijih romana naše književnosti upravo zbog svoje komunikacione platforme. Pisana u tanananomprocepu između bildungs romana i knjige metamorfoza, prateći muzičku strukturu u kojoj su vremena sadašnjeg i počivšeg smeštena u istu ravan, a osenčena poezijom i svetlošću Mediterana. Ona izosi pred čitaoca jednu duboko ličnu priču intelektualnog odrastanja i poetskih metamorfoza, i to kroz roman o gradu koji ne priznaje ograničenja materije, gradu nestalom uprkos zakonima verovatnoće.

 

Pištalov novi roman pokazuje brodelovsku ljubav za Mediteran. Kroz knjigu o promeni, knjigu o obrtanju svih značenja u karnevalu, autor posmatra Veneciju na ozarenim licima ljudi iz celog sveta. Traži je u zapisima srpskih i svetskih pisaca, ali i u ličnim predačkim povestima, u istoriji mediteranskih Slovena, u izbrisanim preobražajima krilatih lavova po jadranskimi grčkim ostrvima, i komediji del arte, i pre svega, u poeziji.

 

Pisan između načeća da je „ceo svet zaključan, a ključevi se ne vide“ i da je „metafora alatka stvaranja koju je Bog zaboravio u svetu“, Venecija predstavlja drugi svet u ovom svetu, u remboovskoj „nenastavljivoj strani vazduha“.
Poput himere samog grada i roman Venecija je začudna sinkretička mešavina, književni  odgovr na postojanje ove „plutajuće bajke“.  Ovo je najličnija knjiga najpoetičnijeg srpskog pisca.“ N. Šaponja

 

Sreda, 6. juli u 12:00 Mala sala, SKCa / VLADIMIR PIŠTALO: „ VENECIJA“ predstavljanje romana.

Učestvuju: Vladimir Pištalo i Nenad Šaponja.

Moderator: Vesna Kapor

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..