27. jula, u 19 sati, u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije, prisustvujete četvrtom programu u okviru novog ciklusa poetskih večeri „Poetike-Antologije“, koji uređuje i vodi pesnik Duško Novaković. Četvrti učesnik je pesnik i antologičar Milan Lukić. Književna kritika karakteriše Milana Lukića kao stvaraoca koji ima u vidu nasleđe avangardnog pesništva ali svoje pesme ne svodi na gotove modele, formule i standardizovanu poetiku…

Reč je o pesniku koji pre svega iziskuje vrstu dijaloga: pesme se otvaraju pred čitaocima nenadno, na mestima egzistencijalnim, u rečenicama preusmerenim ka kolokvijalnim sadržajima, a opet uzdignutim i spremnim iznad jednoznačnosti da bezbroj životnih detalja, prividno nevažnih, metaforički oplodi uprkos mnogih neproduktivnih poetskih činilaca.
 
Ciklus „Poetike-Antologije“ je pokrenut sa namerom da slušaocima programa i ljubiteljima poezije predstavi ne samo individualni pesnički opus relevantnih autora savremene srpske pesničke scene, već i njihovu antologijsku delatnost vezanu za vrednovanje domaće, ali i strane prevedene poezije. Zamišljen da bude nekonvencionalan, ovaj poetski program Narodne biblioteke Srbije nastojaće da kroz formu pitanja i odgovora, ali i predstavljanja poezije samih učesnika, ukaže na bitne pretpostavke u njihovom stvaralaštvu kao svojevrsnom otključavanju pesničke radionice. Program će se održavati dva puta mesečno.
 
Dobro došli!

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..