Medjunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja svečano je otvoren večeras u garaznom dijelu šoping mola Delta City. Sajam je otvorila dobitnica NIN-ove nagrade za roman godine za roman Arzamas Ivana Dimić i tom prilikom istakla važnost održavanja jedne ovakve manifestacije ne samo za Crnu Goru već i za region i šire. „''Ne mogu da opišem kolika mi je čast da budem pozvana da otvorim 12. sajam knjiga i obrazovanja. Kada sam vidjela da je na sajmu i izložba Dada Đurića i da su tu neke knjige koje želim da kupim, osjećala sam se privilegovano. Nadam se da knjige nikada neće nestati'', jer je proces čitanja nužan za svakoga“, kazal je ona.

12. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja je projekat koji se može pohvaliti kontinuitetom i sve većim brojem posjetilaca, kazala je direktorica Direktorata za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete Mubera Kurpejović.

„Posebno bih istakla značaj ovogodišnjeg sajma jer je objedinio knjige, obrazovanje i ponudu za zaposlenje. Naši budući učenici biće u prilici, imajući u vidu značaj karijerne orijentacije da se upoznaju sa ponudom naših srednjih škola“, kazao je ona.

Direktor izdavačke kuće Nova knjiga Predrag Uljarević istako je da se godine u izdavaštvu mjere po sajmovima knjiga, ali kako je kazao, sajmovi knjiga ipak postoje zbog čitalaca.

„Tek kada jedan sajam privuče toliko čitalaca različitih generacija, navika, očekivanja i interesovanja, on je ispunio razloge svoga postojanja. Vjerujem da će 12. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja biti uzbudljivo mjesto otkrića novih knjiga, ali i novog susreta s knjigama koje su nam u nekom trenutku značile mnogo ili su nas čak mijenjale. Vjerujem da će svako od nas, i mnogi koji će nam se pridružiti u narednim danima 12. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja, pronaći barem po jednu takvu knjigu u kojoj će uživati, s kojom će provoditi ispunjeno vrijeme, koja će ga podstaći na nova čitanja i istraživanja, na nove susrete i razgovore. Organizujući 12. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja zajedno sa Ministarstvom prosvjete, i uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva kulture, očekujemo da će Sajam biti velika promocija izdavaštva i obrazovanja, i da će na njemu pisci i čitaoci, izdavači i bibliotekari, mediji i kulturne i obrazovne institucije prepoznati svoj otvoreni prostor istinskih mogućnosti“, kazao je on.

Prvi program 12. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja jeste izlozba djela neprevazidjenog Dada Đurića koju organizuje Centar savremene umjetnosti Crne Gore. Rukovodilac umjetničkog sektora i muzejski savjetnik u CSUCG Marina Čelebić predtsvila je izložbu i tom prilikom između ostalog kazala da je mapa od 24 grafike pod nazivom “Laste i neke poznate, manje poznate i nepoznate ptice” jasno pokazuje Dadov filozofski i likovni odnos prema prostoru i životu i dopunjava naše saznanje i predstavu o njemu.

Zemlja-gost 12. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga je Rumunija, a kako je najavio ambasador te zemlje u Crnoj Gori Ferdinand Nagy, posjetiocima će, između ostalog predstaviti i zanimljivu izložbu tradicionalne nošnje. Ambasada Rumunije u Crnoj Gori u saradnji sa  Nacionalnim muzejem – selo Dimitrije Gušti u Bukureštu nudi crnogorskoj publici snažan pogled na ljepotu , i bogatsvo rumunksih sela.

Sajam se i ove godine može pohvaliti velikim brojem gostiju iz svijeta književnosti, obrazovanja i nauke, pa će posjetioci moći da prisustvuju promocijama brojnih autora iz Crne Gore i regiona. Među njima su pored dobitnice NIN-ove nagrade za prošlu godinu Ivane Dimić, koja je i otvoriti Sajam, dobtinik nagrade Evropske unije za književnost Aleksandar Bečanović, zatim Marko Tomaš, Damir Karakaš, Mirjana Bobić Mojsilović, Dragana Mrkić, Goran Samardžić, Andrija Terzić, Balša Brković, Ilija Đurović, Slađana Kavarić, Obrad Nenezić, Lena Ruth Stefanović, Srđan Tešin, Vladimir Tabašević. A za ljubitelje sedme umjetnosti Sajam priređuje specijalan dio programa: gostovanje Rajka Grlića i Anta Tomića, dvojca odgovornog za „Ustav Republike Hrvatske“, film koji je hit ne samo u regionu, već i sire.

Podgorički sajam nastoji da svake godine predstavi uspješne izdavačke kuće iz regiona, pa je ovoga puta izbor pao na beogradsku „Lagunu“, koja je proglašena za izdavača godine na posljednjem sajmu knjiga u Beogradu.

Organizatori Sajma su Nova knjiga i Ministarstvo prosvjete, pokrovitelj Ministarstvo kulture a partenri su tržni centar Delta city i zaposli. ME. Ulaznica za Sajam i ove godine simbolično košta jedan euro. Sajam će biti otvoren do 9. maja, a radno vrijeme je od 10:30h – 21:30h.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..