U Atrijumu Narodne biblioteke Srbije, 10. marta u 12h, biće predstavljanje knjige Spev o Halibutu Alfonsa Rejesa (u prevodu Sonje Štajnfeld, Agora, 2016). Spev o Halibutu antologijski je izbor iz celokupnih priča meksičkog pisca Alfonsa Rejesa, jednog od najvećih književnika Meksika, koga je H. L. Borhes nazvao „prvim čovekom književnosti naše Amerike“. „Iz priča Alfonsa Rejesa teče bujica života, u širokom spektru: od najrazličitijih tema i spajanja krajnosti – u istoj priči paralelno egzistiraju filozofska razmatranja potkrepljena fizikom, botanika i književne ili antropološke teorije s jedne strane, a prozaični opisi i kolokvijalni izrazi s druge – do jezičkih i žanrovskih eksperimenata...

...Nije ga ograničavao formalistički koncept tekstualne autonomije i svim snagama je nastojao da preskoči ili izazove prag koji deli stvarnost od mašte, pisca od teksta, beletristiku od eseja.

U stalnom sporenju sa kanonskim tekstovima i uvreženim idejama, Rejes čitaocima pruža svežinu kojom odišu čak i takozvane mrtve metafore, poput fenomenalnog oživljavanja mrtve ruke u ’Ruci majora Arande’ i poziva nas da istražimo životnu snagu u naizgled inertnim predmetima i mislima.” (Sonja Štajnfeld)

Učestvuju: ambasador Meksika nj. e. Marko Antonio Garsija Blanko, hispanista Bojana Kovačević Petrović, književnik i urednik Nenad Šaponja i književnik Srđan V. Tešin.
 
Dobro došli!

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..