Svečano uručenje nagrada „Anđelka Milić“ biće održano u utorak, 28. februara 2017.godine, na Filozofskom fakultetu u Beogradu (sala 108 na prvom spratu), sa početkom u 18 časova. Nagrada „Anđelka Milić“ za feminističko stvaralaštvo u oblasti nauke i kulture, kao i za podršku tom stvaralaštvu i  primenu feminističkih ideja u  različitim oblastima društvenog života, dodeljuje se u znak sećanja na naučni doprinos i feministički aktivizam Anđelke Milić (1942-2014).

Nagradu je ustanovila Sekcija za feministička istraživanja i kritičke studije maskuliniteta (SEFEM) Srpskog sociološkog društva, čija je Anđelka Milić bila prva predsednica, u želji da prepozna i označi vrednosti koje su u društvenom i intelektualnom životu Srbije ne samo skrajnute, već i obesmišljene, izvrnute ruglu i opasno ugrožene.

Nagrade se dodeljuju u četiri kategorije: 1. za najbolji naučni rad domaće autorke ili autora u oblasti društvenih i humanističkih nauka, 2. za podršku razvoju stvaranja znanja iz oblasti rodnih studija u Srbiji, 3. za uvodjenje i/ili podsticanje praksi koje značajno doprinose uspostavljanju rodne ravnopravnosti i 4. za kreativni poduhvat iz svih područja stvaralaštva.

Nagrada je ustanovljena 2016. godine pod imenom “Andelka Milić”,jer je SEFEM time želeo da oda priznanje i da trajno očuva uspomenu na naučno delo, naučni doprinos i feministički aktivizam Andjelke Milić (1942-2014), koja je bila i prva predsednica SEFEMa.

Dobitnici nagrade  „Andjelka Milić“ 2017 koju dodeljuje Sekcija za feministička istraživanja i kritičke studije maskuliniteta (SEFEM).

Ove godine je žiri u sastavu: prof.dr  Biljana Dojčinović (Filološki fakultet, Beograd), Dr Marina Hjuson, naučna savetnica (Institut za kriminološka i sociološka istraživanja, Beograd);  i prof.dr Dragica Vujadinović (Pravni fakultet, Beograd) doneo jednoglasnu odluku o dobitnicima, po sledećim kategorijama:

1. Za najbolji naučni rad domaće autorke ili autora u oblasti društvenih i humanističkih nauka koji je objavljen u prethodnoj kalendarskoj godini (2016), a koji predstavlja značajan naučni doprinos rodnim studijama (teoriji i istraživanjima) u Srbiji, nagrada se dodeljuje:

Dr Lilijani Čičkarić, Institut društvenih nauka, Beograd
Dr Stanislavi Barać, Institut za književnost i umetnost, Beograd

2. Za podršku razvoju stvaranja znanja iz oblasti rodnih studija u Srbiji (teorija i istraživanja) nagrada se dodeljuje:

Prof. dr  Fuadi Stanković (bivša rektorka Univerziteta u Novom Sadu
Dr Slobodanki Peković, Institut za književnost i umetnost u Beogradu

3. Za uvodjenje i/ili podsticanje praksi koje značajno doprinose uspostavljanju rodne ravnopravnosti u organizacijama, institucijama ili u lokalnim zajednicama, na osnovu saznajnih uvida ostvarenih putem feminističkih istraživanja i kritičkih studija maskuliniteta nagrada se dodeljuje:

Dr Zorici Mrševič, Institut društvenih nauka u Beogradu
Timu: Aleksandra Vladisavljević i Sanja Nikolin

4. Za kreativni poduhvat iz svih područja stvaralaštva koji koristi saznanja iz oblasti feminističke teorije i istraživanja, kao i kritičkih studija maskuliniteta i na originalan i komunikativan način prenosi poruku o vrednosti i značaju rodne ravnopravnosti, nagrada se dodeljuje:

“Dah teatru” iz Beograda
Projektu “FEMIX” iz Beograda

Svečano uručivanje nagrada će se obaviti u utorak, 28. Februara 2017.godine, na Filozofskom fakultetu u Beogradu (sala 108 na prvom spratu), sa početkom u 18 časova.  Ulaz je slobodan.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..